Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 15 интересни факта за насилието, които никога не сте чували преди

15 интересни факта за насилието, които никога не сте чували преди

15 интересни факта за насилието, които никога не сте чували преди - изображение

Предразположени ли са хората естествено към насилие? Може би ... Може ли да се каже, че животните използват насилие, докато убиват други животни, за да оцелеят? Може би... Възможно е да се отговори на тези въпроси единствено, ако идеята за насилието между различните (и това в един и същи вид) е ясна. Точно както има много неща, които не знаем за насилието, има и други факти, които знаем със сигурност. Това са 15 от тях:

1. Ако говорим за умишлено физическо насилие над някого - 1,5 милиарда души умират всяка година по този начин, по данни на Световната здравна организация.

2. Въпреки че днешният технологичен свят е по-удобен за упражняване на насилие, известно е, че броят на убийствата през 13-ти век са 30 пъти повече, отколкото днес.

3. Ако се вгледаме в съотношението между смъртните случаи и броят на населението, можем да видим, че 2% от населението на 17-ти век и 0,7% от населението на 20-ти век умира по време на войните.

4. Причината, поради която изглежда, че днес в света има повече насилие, отколкото някога е имало е, че хората са по-склонни да развиват съзнание за различните и опасни неща.

И в същото време, ние сме бомбардирани с насилие от страна на медиите.

5. Изследване, направено през 2009 г., показва, че медийните бомбардировки с насилие нямат никакъв ефект върху хората по отношение на насилието.

6. Експертът по експериментална психология Стивън Пинкър твърди, че причината за намаляващата склонност към насилие се крие в увеличаване на броя на образованите хора. Той твърди, че хората стават по-умни, а талантът им за абстрактно мислене се подобрява всеки ден.

7. Но талантът за абстрактно мислене може да ни доведе също до измислянето на различни видове насилие. Животните използват насилие, за да оцелеят, а ние, хората, продължаваме да творим множество понятия като садизъм или тероризъм.

8. Според някои изследователи, нашата склонност към насилие идва от страха ни от смъртта и необходимостта за повишаване на самочувствието, и то е защитен механизъм.

9. Насилието в един и същи вид, с изключение на някои специални такива, се случва само, когато животните имат възможност да прехвърлят своите гени или когато влязат в съперничество за партньор.

10. Според изследователите, причината, поради която мъжките са въвлечени в по-рискови и жестоки ситуации от женските е, че те са ангажирани с по-малко време и усилия за раждане и отглеждане на малките.

11. Когато погледнем към видовете, при които мъжките заемат по-активна роля в отглеждането на малките в сравнение с женските, като например морските кончета, някои видове жаби и птици, се вижда, че женските са по-склонни да проявяват жестокост по между си.

12. В продължение на много векове учените опитват различни методи за определяне на предразположеността ни към насилие. Така например, клон на науката "френология" през 19-ти век твърди, че склонността на хората към насилие може да бъде определена от формата на черепа.

13. Известно е, че четириногите животни се изправят на два крака, когато участват в битка. Това кара изследователите да си задават въпроса: "Дали нашата еволюция не се дължи на това, че нашите двукраки предци са воювали по-добре срещу нашите четириноги предци?"

14. Въпреки че някои изследователи твърдят, че обществото, предшестващо селското стопанство, живее в мир и не разрешава нещата с насилие, доказателства сочат, че убийството е съществувало в древната човешка история.

15. Известно е, че междуличностно насилие датира от вида хомо в човешката еволюция. Според някои данни, най-старото известно убийство датира от преди 400,000 години.

Кой знае, може би сме били едни от онези редки същества, които атакуват собствения си вид, преди да развият самосъзнание...

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияСоциални грижиЛайфстайлИнтервютаЛюбопитноАнкетиСнимкиБотаникаЛечения