Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо руският парламент позволи на мъжете да бият жените си?

Защо руският парламент позволи на мъжете да бият жените си?

Защо руският парламент позволи на мъжете да бият жените си? - изображение

Трябва ли побоят над жената от страна на съпруга й да бъде престъпление? В много страни по света този въпрос вече не се нуждае от обсъждане. Но в Русия преди няколко седмици парламентът гласува декриминализирането на домашното насилие освен в случаите, когато то се повтаря във времето или причинява сериозни телесни повреди. Промяната е част от подкрепения от държавата завой към традиционализма през третия мандат на президента Владимир Путин. Много руски либерали защитават правата на отделния човешки индивид, но други тръгват в обратна посока.

Активистите предупреждават, че декриминализирането ще узакони насилието. "Цялостното послание към руските граждани е, че домашното насилие не е престъпление," казва Андрей Синелников, представител на благотворителната организация за превенция на насилието Anna Centre.

Дебатът започна през 2016 г., когато правителството декриминализира побоя, най-леката форма на насилие, съгласно руските закони. Русия е една от трите държави в Европа и Централна Азия, които нямат закони, насочени към домашното насилие. То се третира като всички останали форми на насилие, без да се взима под внимание факта, че съпругата и децата са по-уязвими от останалите жертви. Но когато декриминализира побоя миналия юни, Думата реши да изключи домашното насилие, вместо да го направи подлежащо на същата максимална дву-годишна присъда подобно на престъпленията на расова основа.

Това зарадва защитниците на гражданското общество, които призоваваха за по-строги правила и закони. Но руската ортодоксална църква бе бясна. Светото писание и руската традиция приема "оправданата и любяща употреба на физическо наказание като важна част от правата, дадени на родителите от самия Бог". Същевременно консервативните съсловия се тревожат, че родителите са заплашени от затвор. Те заявиха, че не е редно на родителите да се налага по-тежко наказание за това, че удрят собствените си деца, отколкото на съседа им.

Под влиянието на подобни настроения в обществото, депутатите внесоха закон, който превръща първата инстанция на побоя – който не причинява трайни вреди – в административно нарушение, което се наказва с глоба в размер на 30 000 рубли /около 500 долара/, общественополезен труд или 15-дневно задържане. Той също така върна закона към т. нар. "частно обвинение", при което жертвата трябва сама да събере доказателства и да заведе дело. Повторните нарушения са криминални проявления, но ако са направени в рамките на една година след първия побой, което дава право на насилниците да упражняват насилие веднъж годишно. Според говорител на руския парламент законът ще помогне за изграждането на "силни семейства".

Домашното насилие има дълбоки културни корени. Според една руска поговорка "Ако той те бие, значи те обича." Насилието не е просто норма, но е начин на живот. Размерите на проблема трудно могат да се определят, но според руското Министерство на вътрешните работи 40 % от престъпленията, свързани с насилие, се случват в семействата. Повече от 70 % от жените никога не докладват случаите в полицията. И това е един адски кръг, който се повтаря отново и отново.

В една страна, белязана от комунизма – в която държавата някога се месила в семейните дела и семейството като цяло не е разполагало с правото на личен живот – подобни чувствителни теми са разбираеми. Някои от противниците на законите, касаещи домашното насилие, изпитват рационален страх, че руските корумпирани полицейски и съдебни служби ще получат повече власт над семейния живот. Критиците заклеймяват възгледите на консерваторите и твърдят, че връщат държавата назад към Домостроя – набор от домашни правила, съществувал по време на царуването на Иван Грозни. Но те казват, че нещото, към което се стремят не е връщането към Средновековието, а към ценностите, които "европейската цивилизация имала през XIX и XX в." Въпреки това, за голяма част от руските жени законът е една огромна крачка назад.

източник: economist.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниИнтервютаПсихологияАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСнимкиИсторияТестовеАлтернативна медицинаСпортЛеченияГеография