Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 1

13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 1

13 причини да запишете детето си във финландско училище - част 1 - изображение

Според проучвания учениците във Финландия са сред най-добрите в света. Те прекарват по-малко време в училище от децата в други страни, а за да напишат домашната си работа отделят максимум 30 минути на ден.

Всичко е безплатно

Финландското образование е безплатно. И всичко останало е безплатно, включително обяди, екскурзии и училищни консумативи. Ако учениците живеят на повече от 2 километра от образователната институция, специален автобус ги кара и взема от училище. Всички тези разходи се покриват от държавата. Повече от 12,2% от общия бюджет на страната се отпуска за образование.

Индивидуален подход към всеки ученик

Всеки ученик може да изпълнява задачи с различни нива на трудност в зависимост от способностите му. Децата с физически и умствени увреждания учат заедно. Ако един ученик не може да реши конкретна задача, учителите провеждат с него индивидуални уроци.

Учителите оставят ученика да избере какво е интересно за него. Ако урокът не е интересен, те могат да четат книги или да шият.

Могат да идват на уроци по пижами

ученици

Във финландските училища децата не носят униформа. Те могат идват на уроци, облечени и с пижами или къси панталони. 

По време на урока ученикът може да лежи на дивана или да седи върху килима

ученици и учители

Децата не трябва да седят зад чин. По време на урока те могат да се чувстват комфортно на дивана или на пода. Ако времето е топло, занятията се провеждат навън в близост до училището, на специални пейки, разположени във формата на амфитеатър.

Имат много малко домашна

Учителите във Финландия смятат, че децата трябва да почиват и да прекарват време със семейството си, вместо да пишат домашни. Подобни задачи отнемат малко време и са интересни. Например за урок по история ученик може да бъде помолен да интервюира баба си, за да разбере как се е развивал животът й през 50-те години, както и да открие разликите в поколенията.

Вижте втората част ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Снимки: mommyish.com; pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияСоциални грижиСпортСнимкиОбразованиеЗдравни съветиЛюбопитноПсихология