Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Методът KiVa – борбата на Финландия срещу тормоза в училищата

Методът KiVa – борбата на Финландия срещу тормоза в училищата

Методът KiVa – борбата на Финландия срещу тормоза в училищата - изображение

Не е тайна, че финландските училища са чудесен пример, който трябва да следвате по много начини, главно защото се занимават с образованието на най-малките. Финландия за пореден път се превърна в модел за подражание в света със създаването на KiVa - програма за прекратяване на тормоза във финландските училища. Тази образователна инициатива е от жизненоважно значение, тъй като според данните около 1/3 от младите тийнейджъри в световен мащаб наскоро са станали жертва на насилие.

Методът KiVa

метод - Финландия

Методът KiVa е програма създадена от финландското министерство на образованието. KiVa е съкращение от Kiusaamista Vastaan, което означава "срещу тормоза" на финландски. Тя е създадена през 2007 г., а през същата година случаите на тормоз намаляват с 40%. Понастоящем 90% от финландските училища вече са приложили метода. Успеваемостта за премахване на тормоза в класните стаи е успешна.

Целта на KiVa е да накара учениците да осъзнаят опасността от тормоз, както и да им помогнат да станат защитници на онези, които са обект на насилие – вербално или физическо. Децата престават да бъдат пасивни свидетели и знаят, че ако всички се изправят срещу побойника (вместо да следват играта), няма да се посегне на никое друго дете отново.

Програмата се основава на намеса и превенция, и ето как функционира:

Създадена е виртуална пощенска кутия, в която случаите на тормоз могат да бъдат докладвани анонимно.
Има специален учител, тъй като децата се нуждаят от възрастен в училище, който ги слуша, разбира ги и се грижи за тях. На него те могат да сигнализират, ако за забелязали някакъв проблем. По време на междучасие всички учители наблюдават поведението на децата в стаята. Тези лица подкрепят жертвата и разпитват свидетелите. Има трима учители, които отговарят за успокояването на жертвата и диалога с насилника, докато проблемът не бъде решен.

Емоции и ценности. Децата се учат да разпознават чувствата на връстниците си чрез невербален език, както и да проявяват съпричастност и уважение към другите.

Учителите, които участват в този проект надзирават около 20 класа  с деца на 7, 10 и 13 години. По този начин, заеднос експерти те могат да идентифицират различни видове тормоз.

Страни, които прилагат практиката

Поради успеха си, този метод се прилага (и продължава да съществува) и в други страни. През 2015 г. първата фаза от изпълнението на програмата за борба с тормоза KiVa е одобрена в латиноамериканските страни Аржентина, Колумбия, Испания, Мексико и Чили. По това време съдържанието е достъпно само на английски език. Други страни като Холандия, Обединеното кралство, Германия, Белгия, Италия, Люксембург, Естония, Швеция, Нова Зеландия и Унгария също започнаха да използват този метод в някои от техните училища.

Какво трябва да направите, ако детето ви стане обект на тормоз в училище. Разберете ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияСоциални грижиСпорт