15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника
Свикнали сме да възприемаме хладилника като сигурно място за всички храни и напитки, които консумираме, но в действителност охлаждането до толкова ниски температури не е най-доброто решение за някои от тях.
Преди да преминем към списъка с храните, които е добре да държите извън хладилника, е нужно да уточним, че в общия случай консумацията на изброените храни, след като са били в хладилника, не е вредна (освен ако не са развалени). Те просто няма да ви доставят очакваното удоволствие, тъй като съхранението им при подобни условия променя драстично вкуса, а при някои и консистенцията на продукта. Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид, просто купувайте по-малки количества, за да не се налага дългото им съхранение.
Олио / зехтин
В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкова ниска температура (обикновено между 2-4 градуса при стандартна настройка на хладилника) води до невъзможността да използвате продукта за известен период от време след изваждането му на стайна температура, тъй като от течно, то преминава в почти напълно твърдо състояние. Ако все пак направите тази грешка, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, за да възвърне то нормалната си консистенция.
Кафе
Дали е на зърна, мляно или приготвено като напитка, кафето никога не бива да бъде съхранявано в хладилника. То абсорбира всички миризми, излъчвани от останалите продукти и ще изгуби своето собствено ухание и неповторим вкус. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, тъй като с честата промяна на температурата, то започва да губи естествената си влажност, а с нея и вкуса, заради който го консумирате.
Домати
Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура променя драстично текстурата на този зеленчук, превръщайки я в кашеста. Всеки все някога (вероятно дори много по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в хладилник.
Картофи
Студената температура бързо започва да унищожава скорбялата в картофите, ето защо миксовете със замразени зеленчуци почти никога не включват този зеленчук. Ако все пак сте експериментирали със съхраняването на картофи в хладилника, вече сте се убедили колко безвкусни и неприятни като структура стават при третирането им по този начин.
Банани
За бананите е винаги неподходящо да са в хладилник. Ако са зелени и разчитате, че след седмица ще ги извадите точно толкова добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат зелени, защото при ниски температури процесът на зреене на практика спира. Ако пък са нормално узрели, може и да не пострадат на вкус и консистенция от престоя в хладилника, но ще придобият крайно непривлекателен външен вид – кората им изтънява и може да стане напълно черна на цвят.
Авокадо
В повечето случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и трябва да мине доста време, докато узрее достатъчно, за да придобие очакваната консистенция и вкус. Ако обаче го приберете в хладилника, както и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, видът на плода му няма да се промени. Или по-скоро ще се промени, но ще отнеме поне месец, за да стане годно за консумация. Лошото е, че в същия период е възможно и да се развали, ако в него е бил започнат някакъв процес, който е останал "невидим" под кората.
Мед
Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде развален, нито вкусът му ще бъде променен – медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност. Ако обаче го сложите в хладилника, студената температура ще ускори процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкова твърд, че ще ви бъде трудно дори само да забиете лъжицата в него.
Пъпеш и диня
Обикновено се препоръчва да съхранявате нарязания пъпеш или диня в хладилника, тъй като ако бъдат оставени на стайна температура, само за часове започват да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете как да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на тъмно, сухо и проветриво място. А като плюс ще ви кажем, че така антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се запазват за по-дълго време.
Лук
Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща плесен, ако бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, дори да сте увили стегнато резените, те започват да изсъхват. Освен това нарязанан, той започва да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена близост до него (ето защо дървените дъски за рязане почти задължително започват да излъчват миризма на лук скоро, след като са влезли в употреба).
Чесън
Чесънът става неядивен за отрицателно време, ако бъде съхраняван в хладилника, тъй като плесенясва и скилидките му стават като гумени. Промените рядко си личат външно и е възможно да останете неприятно изненадани, когато сте решили да използвате ароматното растение.
Хляб
Много домакинства съхраняват хляба си в хладилника, за да не плесенясва. Това обаче не е особено добро решение, тъй като ниската температура ускорява стареене на хляба, прави го по-сух, ронлив и корав – като цяло далеч не толкова вкусен и приятен за ядене, още повече, че може да поеме миризмите на други продукти или на самия хладилник. Съхраняването на хляб в хладилник е удачно единствено, когато той вече е приготвен под формата на сандвич и не толкова хлябът, колкото останалите продукти, трябва да бъдат прибрани на студено, за да не се развалят. Освен това със своята собствена сочност те овлажняват филийките, дори когато са в хладилника.
Билки и подправки
Освен ако не ги опаковате стегнато в прозрачно фолио или в специални вакуумни пликове, пресните зелени подправки не трябва да се съхраняват в хладилника, тъй като също като кафето абсорбират миризмите около себе си и след това е невъзможно да им върнете техния естествен вкус. Те също така изсъхнват много по-бързо в хладилника, така че най-добре ги дръжте на открито и проветриво място, далеч от всякакви миризми.
Шоколад
При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността и образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус, и определено не е изглежда много апетитно.
Патладжан
Патладжаните също са силно чувствителни към ниските температури в хладилника. Те стават меки, а по повърхността им се образуват вдлъбнатини. За тях важи правилото да бъдат съхранявани на хладно и тъмно и определено не са от продуктите, които може да използвате седмици, след като сте ги закупили. За най-добри резултати ги консумирайте в рамките на 2-3 дена.
Консервирани храни
Може и да се изкушите да сложите консерва с русенско варено или пастет в хладилника, но това не е необходимо. Макар че консервираните продукти трябва да се съхраняват в хладилник, след като се отворят, това не е нужно, докато са запечатани. Просто ще заемат място.
Може би не сте се замисляли какви количества хранителни продукти отиват в кофата и до каква степен това действие е неетично предвид процента на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си. Според статистиката в световен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно, която е била годна за консумация, но по една или друга причина не е била изядена. Ако само в САЩ хората успеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се запази, ще бъде достатъчно за прехраната на 4 000 000 души. |
снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ ШОКОЛАДОВА ГРАНОЛА 320 г
ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН. ДОКАЗАНАТА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА И ДРУГИ НЕЛЕЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - ШАРЛОТ ГЕРСОН, МОРТЪН УОКЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
ОСТРОВИТ ЦАРЕВИЧНО БРАШНО 1000 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Аз и моето семейство
- За дома и градината
- 9 храни и лекарства, които не трябва да комбинирате
- Регулация на слюноотделянето
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Секреция на стомашен сок
- Течна диета
Коментари към 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника