Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника

15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника

от 19 сеп 2014г., обновено на 09 фев 2021г.
Редактор: Екип на Фрамар.бг
15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

 Свикнали сме да възприемаме хладилника като сигурно място за всички храни и напитки, които консумираме, но в действителност охлаждането до толкова ниски температури не е най-доброто решение за някои от тях.

Преди да преминем към списъка с храните, които е добре да държите извън хладилника, е нужно да уточним, че в общия случай консумацията на изброените храни, след като са били в хладилника, не е вредна (освен ако не са развалени). Те просто няма да ви доставят очакваното удоволствие, тъй като съхранението им при подобни условия променя драстично вкуса, а при някои и консистенцията на продукта. Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид, просто купувайте по-малки количества, за да не се налага дългото им съхранение.

зехтин, кафе, домати, картофи

Олио / зехтин

В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкова ниска температура (обикновено между 2-4 градуса при стандартна настройка на хладилника) води до невъзможността да използвате продукта за известен период от време след изваждането му на стайна температура, тъй като от течно, то преминава в почти напълно твърдо състояние. Ако все пак направите тази грешка, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, за да възвърне то нормалната си консистенция.

Кафе

Дали е на зърна, мляно или приготвено като напитка, кафето никога не бива да бъде съхранявано в хладилника. То абсорбира всички миризми, излъчвани от останалите продукти и ще изгуби своето собствено ухание и неповторим вкус. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, тъй като с честата промяна на температурата, то започва да губи естествената си влажност, а с нея и вкуса, заради който го консумирате.

Домати

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура променя драстично текстурата на този зеленчук, превръщайки я в кашеста. Всеки все някога (вероятно дори много по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в хладилник.

Картофи

Студената температура бързо започва да унищожава скорбялата в картофите, ето защо миксовете със замразени зеленчуци почти никога не включват този зеленчук. Ако все пак сте експериментирали със съхраняването на картофи в хладилника, вече сте се убедили колко безвкусни и неприятни като структура стават при третирането им по този начин.

Банани, авокадо, мед, диня и пъпеш

Банани

За бананите е винаги неподходящо да са в хладилник. Ако са зелени и разчитате, че след седмица ще ги извадите точно толкова добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат зелени, защото при ниски температури процесът на зреене на практика спира. Ако пък са нормално узрели, може и да не пострадат на вкус и консистенция от престоя в хладилника, но ще придобият крайно непривлекателен външен вид – кората им изтънява и може да стане напълно черна на цвят.

Авокадо

В повечето случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и трябва да мине доста време, докато узрее достатъчно, за да придобие очакваната консистенция и вкус. Ако обаче го приберете в хладилника, както и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, видът на плода му няма да се промени. Или по-скоро ще се промени, но ще отнеме поне месец, за да стане годно за консумация. Лошото е, че в същия период е възможно и да се развали, ако в него е бил започнат някакъв процес, който е останал "невидим" под кората.

Мед

Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде развален, нито вкусът му ще бъде променен – медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност. Ако обаче го сложите в хладилника, студената температура ще ускори процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкова твърд, че ще ви бъде трудно дори само да забиете лъжицата в него.

Пъпеш и диня

Обикновено се препоръчва да съхранявате нарязания пъпеш или диня в хладилника, тъй като ако бъдат оставени на стайна температура, само за часове започват да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете как да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на тъмно, сухо и проветриво място. А като плюс ще ви кажем, че така антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се запазват за по-дълго време.

лук, чесън, хляб, билки

Лук

Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща плесен, ако бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, дори да сте увили стегнато резените, те започват да изсъхват. Освен това нарязанан, той започва да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена близост до него (ето защо дървените дъски за рязане почти задължително започват да излъчват миризма на лук скоро, след като са влезли в употреба).

Чесън

Чесънът става неядивен за отрицателно време, ако бъде съхраняван в хладилника, тъй като плесенясва и скилидките му стават като гумени. Промените рядко си личат външно и е възможно да останете неприятно изненадани, когато сте решили да използвате ароматното растение.

Хляб

Много домакинства съхраняват хляба си в хладилника, за да не плесенясва. Това обаче не е особено добро решение, тъй като ниската температура ускорява стареене на хляба, прави го по-сух, ронлив и корав – като цяло далеч не толкова вкусен и приятен за ядене, още повече, че може да поеме миризмите на други продукти или на самия хладилник. Съхраняването на хляб в хладилник е удачно единствено, когато той вече е приготвен под формата на сандвич и не толкова хлябът, колкото останалите продукти, трябва да бъдат прибрани на студено, за да не се развалят. Освен това със своята собствена сочност те овлажняват филийките, дори когато са в хладилника.

Билки и подправки

Освен ако не ги опаковате стегнато в прозрачно фолио или в специални вакуумни пликове, пресните зелени подправки не трябва да се съхраняват в хладилника, тъй като също като кафето абсорбират миризмите около себе си и след това е невъзможно да им върнете техния естествен вкус. Те също така изсъхнват много по-бързо в хладилника, така че най-добре ги дръжте на открито и проветриво място, далеч от всякакви миризми.

Консерви, шоколад, патладжан

Шоколад

При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността и образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус, и определено не е изглежда много апетитно.

Патладжан

Патладжаните също са силно чувствителни към ниските температури в хладилника. Те стават меки, а по повърхността им се образуват вдлъбнатини. За тях важи правилото да бъдат съхранявани на хладно и тъмно и определено не са от продуктите, които може да използвате седмици, след като сте ги закупили. За най-добри резултати ги консумирайте в рамките на 2-3 дена.

Консервирани храни

Може и да се изкушите да сложите консерва с русенско варено или пастет в хладилника, но това не е необходимо. Макар че консервираните продукти трябва да се съхраняват в хладилник, след като се отворят, това не е нужно, докато са запечатани. Просто ще заемат място.

Може би не сте се замисляли какви количества хранителни продукти отиват в кофата и до каква степен това действие е неетично предвид процента на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си.

Според статистиката в световен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно, която е била годна за консумация, но по една или друга причина не е била изядена. Ако само в САЩ хората успеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се запази, ще бъде достатъчно за прехраната на 4 000 000 души.

Източник:

снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Масло от ший - суперхрана за кожата и косата Масло от ший - суперхрана за кожата и косата
  • Седем храни, които в никакъв случай не бива да консумирате след спортна тренировка Седем храни, които в никакъв случай не бива да консумирате след спортна тренировка
  • Топ 12 на най-отровните храни в света Топ 12 на най-отровните храни в света
  • 8 изкуствени храни, които Китай произвежда, а ние употребяваме 8 изкуствени храни, които Китай произвежда, а ние употребяваме
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
4.50лв.

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
288.00лв.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS

Безплатна доставка за България!
АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
56.30лв.

АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС

ЗОЯ БИО КОКОСОВА ЗАХАР 200 гр.
5.30лв.

ЗОЯ БИО КОКОСОВА ЗАХАР 200 гр.

МЕД ОТ МАНУКА MGO 140 250 гр.
110.50лв.

МЕД ОТ МАНУКА MGO 140 250 гр.

Безплатна доставка за България!
ХАНФ НАТУР БИО БИСКВИТКИ С КОНОП И ШОКОЛАД 100 гр.
10.50лв.

ХАНФ НАТУР БИО БИСКВИТКИ С КОНОП И ШОКОЛАД 100 гр.

Коментари към 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 06:02
    Коментирайте "15 храни, които не бива да съхранявате в хладилника"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Аз и моето семейство
  • За дома и градината
  • Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
  • Как да премахнете неприятната миризма в хладилника
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Избягване на киселинни храни
  • Методи за лечение на анорексия
  • Ред на въвеждане на нови храни при бебетата (8-12 месеца)
  • Масло от ший - суперхрана за кожата и косата
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Всеки ден консумираме бръмбари, които оцветяват храните ни

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Продукти за избелване на зъби – има ли такива, които действат?

преди 399 дни, 17 часа и 27 мин.

Пресни ли са яйцата, които купувам от пазара - как да разбера?

преди 419 дни, 18 часа и 14 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 2 дни, 18 часа и 32 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 5 часа и 12 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 16 часа и 47 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 18 дни, 18 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах