Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път

Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път

от 22 фев 2021г.
Редактор: Даниела Пройчева
Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Неприятните спомени, свързани с определена храна, обикновено не ни позволяват дори да си помислим да й дадем втори шанс. Екип от учени от университета в Съсекс провежда експеримент с охлюви, воден от убеждението, че подобни негативни преживявания може би предизвикват внезапна промяна в мозъка, която повлиява и на хранителните ни предпочитания в бъдеще.

Като много други животни, охлювите също обичат захар и обикновено поглъщат сладките храни, още щом ги видят. С помощта на аверсивна терапия (изкореняване на вредни навици или поведение посредством негативна стимулация/ наказание, в случая – леко потупване на охлювите по главата), животните променят изцяло поведението си и отказват да се хранят със захар, дори, когато са гладни.

Екипът от невробиолози от Университета на Съсекс, ръководен от д-р Илдико Кеменес, открива невронния механизъм, довел до пълния обрат във вкусовите предпочитания след края на експеримента.

Инхибиращ неврон в мозъка на охлюва

Д-р Кеменес пояснява: „В мозъка на охлювите има неврон, който обикновено пречи на нормалното активиране на веригата по време на хранене. Това е изключително важно, защото същата тази верига може да бъде много лесно и спонтанно активирана, дори при отсъствие на каквато и да е храна. Блокиращата функция на въпросния неврон предпазва животното да яде всичко. Когато обаче пред него се постави захар или друг вид предпочитана храна, невронът се деактивира, което пък подтиква охлюва да започне да се храни."

Аверсивен подход при отказване от храна

Кеменес споделя: "Аверсивният подход промени коренно целия процес. Той доведе до невронна промяна, която се изразява в това, че електрическият импулс при вида на захарта вече възбужда неврона, вместо да го потиска. Сякаш в мозъка на животното настъпва превключване и то няма желание да погълне захарта, когато я види. Сладкото преди това изкушение вече отблъсква охлюва, а не го кара да се храни."

Когато изследователите поставят пред обучените животни парче краставица, те се хранят с нея без проблем. Това доказва, че настъпилата голяма промяна в предпочитанията се отнася само за вида храна, към която е насочен експериментът – захарта.

Джордж Кеменес, професор по невробиология в Университета на Съсекс и член на екипа, добавя: „Мозъчните процеси, които наблюдавахме при охлювите, може да са наистина крайно опростени, но въпреки това се доближават значително до тези, протичащи при човека.

Ефектът от инхибиращия неврон при животните, който ги възпира да се хранят с каквото им попадне, е много сходен с този, наблюдаван в мрежите в човешкия мозък. При хората има подобно потискане на невронни мрежи, разположени в мозъчната кора, което предотвратява тяхното свръх активиране. Ако прекомерната им активност не биваше ограничена, ние щяхме да поглъщаме огромни количества храна и да страдаме от затлъстяване.

Паралелът, който можем да направим, е следният: така както охлювът изведнъж спира да се храни със захар, в резултат на негативно преживяване (потупването по главата по време на експеримента), и човекът отказва да опита втори път храна, ако тя му навява неприятни спомени – било то лош вкус, негативна емоция или друго.

Считаме, че превключването в мозъка на охлювите, не се различава много от невронните процеси, протичащи в човешкия мозък, които ни карат да свързваме дадена храна с негативни преживявания."

Изследването е финансирано от Изследователския център по биотехнологии и бионауки и е публикувано в списание „Current Biology.“ То сочи също, че в случаите, когато невронът е отстранен, животните отново започват да консумират захар.

Според д-р Илдико Кеменес невронът има важна роля за проявата на новото заучено поведение и за промяната във вкусовите предпочитания. В същото време експертът не отрича, че е възможно в сензорния път в мозъка на животните да са настъпили и други промени, които са останали незабелязани.

Източник:

newswise.com/articles/once-bitten-twice-shy-the-neurology-of-why-one-bad-curry-could-put-us-off-for-life
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини
  • Гимнастика за мозъка — забавен тест + отговори Гимнастика за мозъка — забавен тест + отговори
  • Проверете колко бърз и прецизен е мозъкът ви с Теста на Струп Проверете колко бърз и прецизен е мозъкът ви с Теста на Струп
  • Започнете да тренирате мозъка си, за да повишите качеството си на живот и да намалите стреса Започнете да тренирате мозъка си, за да повишите качеството си на живот и да намалите стреса
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД
18.00лв.

СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД

ГЛОГ ПЛОД
1.90лв.

ГЛОГ ПЛОД

ЦАРСКИ БИЛКИ ЗА НЕРВНАТА СИСТЕМА 250 мл
30.00лв.

ЦАРСКИ БИЛКИ ЗА НЕРВНАТА СИСТЕМА 250 мл

СОЛГАР СЛАДКИ СЪНИЩА растителни капсули * 30
38.45лв. 32.04лв.

СОЛГАР СЛАДКИ СЪНИЩА растителни капсули * 30

ПРОМО
НАУ ФУДС РИБЕНО МАСЛО ДХА (DHA) ЗА ДЕЦА дъвчащи дражета 100 мг * 60
45.00лв.

НАУ ФУДС РИБЕНО МАСЛО ДХА (DHA) ЗА ДЕЦА дъвчащи дражета 100 мг * 60

НЕВРОЕЙД II капсули * 180
1351.00лв.

НЕВРОЕЙД II капсули * 180

Безплатна доставка за България!

Коментари към Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 05:41
    Коментирайте "Защо не сме склонни да опитаме отново храна, която не сме харесали първия път"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Непозната земя
  • Компютърна томография (КТ) на глава
  • Електроенцефалограма (ЕЕГ)
  • Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
  • Как консумацията на захар вреди на мозъка
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Избягване на киселинни храни
  • Глиални клетки
  • Методи за лечение на анорексия
  • Ред на въвеждане на нови храни при бебетата (8-12 месеца)
  • Ефекти на добротата върху мозъка

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Набутаха ми застраховка, която не съм искал. Как мога да я откажа?

преди 396 дни, 15 часа и 4 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 435 дни, 12 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 2 дни, 18 часа и 11 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 4 часа и 51 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 16 часа и 26 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 18 дни, 18 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах