Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 12 от най-великите измами в историята – II част

12 от най-великите измами в историята – II част

12 от най-великите измами в историята – II част - изображение

Измамите, с които ви предстои да се запознаете, са подвели много хора по света. Някои от тях са направени заради слава или пари, на други целта е била просто хората да се разсмеят.

Автоматът за игра на шах "Турчинът"

През XVIII век изобретателят Волфганг фон Кемпелен конструирал автомат за игра на шах, който приличал на турчин, седнал зад една маса.

"Турчинът" изгубил само 6 от 300 изиграни игри и дори победил Наполеон, което направило машината изключително известна. Никой не можел да разбере как работела тя: всеки можел да види, че машината е изградена предимно от механизми и вътре няма достатъчно място за един човек.

По-късно било открито, че вътре наистина имало истински човек, който загубил и двата си крака по време на войната. Той виждал дъската с помощта на магнити и контролирал "Турчинът".

Аутопсия на извънземно

През 1947 г. се твърди, че в Розуел, САЩ, се разбил неидентифициран летящ апарат.

През 1995 г. британският продуцент Рей Сантили направил публично достояние сензационно видео, което уж било запечатало аутопсията на мъртво извънземно, което пристигнало на Земята именно с летящата чиния от Розуел. По-късно се оказало, че филмът е направен от самия Сантили, като за целта използвал хуманоидна кукла.

Смъртта на един турист

След трагичните събития от 9 септември 2001 г. в интернет се появила снимка на мъж, който стои на покрива на Световния търговски център секунди преди разбиването на самолета.

Наблюдателните потребители открили някои несъответствия:

  • Туристът не може да е бил на покрива на Световния търговски център в момента на катастрофата (8:15 сутринта) защото платформата за посетители отваря чак в 9.30.
  • Самолетът приближава сградата от грешна страна.
  • Самолетът е друг модел.
  • Сенките падат от грешен ъгъл за това време от деня.
  • Шрифтът, използван за датата на снимката, е различен от стандартния.

С тези доводи бил разбит мита за "смъртта на туриста".

Радио драмата Война на световете

През 1938 г. режисьорът Орсън Уелс направил радио пиеса, базирана на книгата "Война на световете" от Хърбърт Уелс – роман, който разказва как марсианци нападат Земята.

Радио адаптацията била замислена така, че напомняла на живо предаване и се превърнала в хит: водещият бил прекъсван от паузи и "кореспонденти", които предавали на живо събитието.

Слушателите били предупредени, че това е само пиеса, но някои напълно забравили този факт. Някои от тях се панирали и напуснали града (особено след молбата на "президента Рузвелт" да запазят спокойствие).

Вечният двигател на Редхефер

През 1813 г. Чарлз Редхефър обявил, че е изобретил т. нар. вечен двигател. Твърдението предизвикало голяма шумотевица, но инженерът Робърт Фултън останал скептичен.

Фултън разгледал внимателно устройството и стигнал до заключението, че машината се нуждае от източник на енергия, за да работи. "Енергията" се оказал възрастен човек, който стоял на тавана и въртял дръжката.

Легендата за смъртта на Пол Маккартни

През 1969 г. се разпространил слух, че певецът от Beatles Пол Маккартни е загинал при катастрофа 3 години по-рано. Продуцентите не искали това да се разчува и го заменили с двойник. Тъй като другите членове на бандата не можели да говорят открито, започнали да поставят "знаци" по кориците на албумите си и текстовете на песните.

Ето няколко примера:

На корицата на албума The Beatles Yesterday and Today (1) Пол стои в отворен куфар, който прилича на ковчег.

На корицата на Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (2) цветните лехи приличат на гроб, а жълтите нарциси /символ на смъртта/ оформят бас китара за левичар /като на Пол/.

Пуснат на обратно рефренът от песента Getting Better звучи като "Все пак Пол е мъртъв, той загуби косата си, загуби и главата си." /разбира се, на английски/.

На корицата на Abbey Road (3) Пол е единствения, който е бос /в много страни мъртвите се погребват без обувки/ и не е в крачка с другите.

На корицата на Magical Mystery Tour (4) групата носи животински костюми, като единият е на черен морж: символ на смъртта.

Самият Маккартни намира тази теория за много забавна…

Към първа част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниЗдравни съветиИсторияСоциални грижиТестовеАнкети