Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 12 от най-великите измами в историята – I част

12 от най-великите измами в историята – I част

12 от най-великите измами в историята – I част - изображение

Измамите, с които ви предстои да се запознаете, са подвели много хора по света. Някои от тях са направени заради слава или пари, на други целта е била просто хората да се разсмеят.

Феите от Котингли

Между 1917 и 1921 г. две момичета на 10 и 16 г. правят поредица от снимки, известни като Феите от Котингли. Те искали да докажат съществуването на феите и елфите и предизвикали голям фурор сред обществото, но по-късно снимките били разобличени като една от най-брилянтните измами на XX век. Оказало се, че едно от момичетата помагало във фотолабораторията на колежа си.

Дори Артър Конан Дойл чак до смъртта си бил твърдо убеден в автентичността на тези снимки.

"Изчезващите блондинки"

През 2002 г. BBC публикува статия, според която все по-малко и по-малко руси хора се раждат всяка година и до 200 години блондините ще изчезнат.

New York Times по-късно публикува друга статия, която обявява, че резултатите от това изследване са неверни. Въпреки това тази градска легенда продължила да се разпространява и оттогава насам е препубликувана хиляди пъти.

Всъщност рецесивните гени като генът за светла коса, се предават през поколенията, дори и без да се провяват, и понякога внезапно се появява в някоя брънка.

Чудовището от Лох Нес

Чудовището от Лох Нес вероятно е най-известната мистификация в света. През 1934 г. Daily Mail публикуват първата снимка на мистичното животно, направена от лондонския хирург д-р Уилсън.

Снимката шокира целия свят, но през 1994 г. специалистите развенчават този мит, доказвайки, че тя е фалшификат. Но дотогава вярата в честността на д-р Уилсън и красотата на мита за чудовището, била непоколебима.

Човекът от Пилтдаун

През 1912 г. археологът аматьор Чарлз Доусън твърди, че е намерил останките на древно същество: липсващата еволюционна връзка между приматите и човека.

Измамата на Доусън е разкрита едва след 40 години, когато учените открили, че черепът на "човека от Пилтдаун" всъщност е череп на средновековен човек, свързан с челюст на орангутан.

Призрачните снимки на Уилям Мъмлър

В самия край на XIX век нюйоркският фотограф Уилям Мъмлър започнал да прави снимки, които показват "духове" на починали членове на семейството.

Най-известната фотография на Мъмлър е снимката на Мери Тод Линкълн с "призрака" на своя съпруг президента Ейбрахам Линкълн. След като Мъмлър бил разобличен като измамник, той бил разорен.

Лъжливите камъни на Берингер

През 1725 г. професорът по медицина Йохан Берингер открил гравирани варовикови фрагменти, върху които имало изобразени праисторически животни и растения и  староеврейски надписи.

Берингер приел това за Божия промисъл и дори публикувал книга за откритията си. По-късно се оказало, че камъните били част от шега, която негови колеги му скроили.

Скандалът, който последвал, опетнил както организаторите на шегата, така и самия учен.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниИсторияТестовеАнкети