Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 12 нетипични признака на интелигентност според учените

12 нетипични признака на интелигентност според учените

12 нетипични признака на интелигентност според учените - изображение

Докато някои учени твърдят, кой от индикаторите е по-важен - коефициентът на интелигентност (IQ) или емоционалната интелигентност (EQ), други провеждат всеобхватни изследвания, за да разберат как някои фактори, включително външния вид и поведението, могат да повлияят върху интелектуалните способности на човек.

И изводите са неочаквани. Оказва се, че височината, теглото, дължината на пръста и дори цветът на очите могат да покажат нивото на вашата интелигентност.

Може би във вас се крие велик гений? Ако обаче следващите 12 характеристики не съвпадат с вашата личност, не се притеснявайте – всяко правило си има изключение.

Самотата пред шумните компании

шумна компания/самота

Умните хора не се нуждаят от голям кръг от приятели, за да се забавляват. Проучване, проведено от Норман Ли и Сатоши Каназава, наречено "Как интелигентността, гъстотата на населението и приятелството засягат съвременното щастие" показва, че интелигентните хора се радват да прекарват време сами. Общуването с различни субекти е изтощаващо за тях.

Интелигентните хора също са склонни да говорят силно за себе си. Това е знак за напреднала интелигентност, а не лудост!

Четене в ранна възраст

дете на телефон и дете, което чете

Фактът, че някои деца се научават да четат в ранна възраст, не ги прави интелигентни по подразбиране. Напротив, британските учени Стюарт Ричи, Тимъти Бейтс, Робърт Пломин вярват, че самото четене прави тези деца по-умни.

Това е съвсем очевидно: колкото по-рано децата научат азбуката и започват да четат, толкова повече хоризонтът им се разширява. Разбира се, това се отнася за хора, чийто опит в четенето е разнообразен и не се ограничава само до един жанр или автор.

По-голямото дете в семейството

Учените от университета в Единбург доказват, че по-големите деца почти винаги имат малко, но статистически значимо предимство по отношение на коефициента на интелигентност. Оказва се, че тази разлика не е свързана с биологични или генетични фактори, а с психологическото взаимодействие между родители и деца.

Дмитрий Менделеев е най-младият от 17 братя и сестри. Това обаче не го спира да създаде периодичната таблица и да остави своя белег в историята.

Височина над средното

Изследване в Принстън, проведено от Ан Кейс и Кристина Паксън, показва, че по-високите деца често имат повече точки на тестовете за интелигентност и се справят по-добре в зряла възраст.

Височината на Стив Джобс е 182,88 сантиметра.

Тази тенденция може да се наблюдава в ранна детска възраст: бързо развиващите се 3-годишни се справят по-добре на различни тестове, отколкото по-ниските си връстници.

Уроци по музика

занимателни дейности за деца

Проучването на композитора Глен Счеленбърг показва, че децата, които са посещавали частни уроци по музика в продължение на 9 месеца и свирят на повече от един инструмент, са по-високо интелигентни в сравнение с тези, които са ходили на уроци по актьорско майсторство или са пропуснали всякакви дейности.

Не страдате от затлъстяване

наднормено тегло

Изследванията, проведени през 2006 г., показват силна зависимост между индекса на телесна маса и когнитивната функция. Хората, чийто BMI е над средното ниво, показват по-ниски резултати IQ в сравнение с други групи.

Френски учени анализират данните от 2 200 респонденти за 5 години и стигат до извода, че обиколката на талията е пряко свързана с високите нива на интелигентност.

Това вероятно се случва, защото хората с висок коефициент на интелигентност имат по-висок доход и могат да си позволят да се подлагат на редовни медицински прегледи и да се грижат добре за здравето си.

Не обичате да тренирате

дейности при хората

По време на експеримента американските учени Тод Макелрой и Дейвид Л. Дикинсън установяват, че хората, които предпочитат интелектуалната работа, са по-малко активни и обратното тези, които имат по-малка нужда от познание, са по-активни. Хората с усъвършенствана интелигентност предпочитат дейности, които изискват постоянство и интензивни умствени усилия, като например шах.

Сини очи

Джоана Роу, професор в университета в Луисвил, твърди, че хората със сини очи имат склонност да имат по-високо ниво на интелигентност в сравнение с тези с по-тъмни очи. Много гениални личности като Стивън Хокинг, например, имат сини очи. Хората с кафяви очи обаче не трябва да се притесняват прекалено много, тъй като и те имат своите силни страни.

Хората със светли очи могат да се справят в трудни ситуации – концентрират се и вземат разумни решения. Личности с тъмни очи показват добри резултати, когато е необходимо да се реагира бързо.

Прекалена чувствителност към звуци

Сам вкъщи

Яденето на ябълка или хрупкането на чипс - тези често срещани ежедневни шумове могат да разсеят хората с висок коефициент на интелигентност. Учени от университета в Хелзинки провеждат проучване, което показва силна връзка между способността на човек да намери нестандартни решения на проблемите и неспособността да игнорира околния шум.

Има дори истинска диагноза за такова състояние, наречена "мизофония".

Безпокойство и паника

притеснен и ядосан мъж

Психолозите Цачи Айн-Дор и Орган Тал от Интердисциплинарния център в Херцлия (Израел) провеждат проучване, в което доказват, че умните хора са по-склонни към песимизъм, тъй като те се справят с различни неприятни ситуации. Те твърдят, че интелектуалците свикват да анализират събитията от миналото и съответно да обърнат повече внимание на възможните събития в бъдеще.

От една страна, интелигентните хора са по-добре подготвени за възможни трудности в живота, а от друга страна, те са принудени да живеят с постоянен стрес.

Обиди

Може да звучи странно, но използването на обидни думи показва висок интелект. Най-вероятно интелигентните хора са усвоили своя речник и използват широк спектър от думи, за да изразят емоциите си по най-точния начин.

Съществува погрешно схващане, че неприличните думи са били най-често използвани от слабо образовани хора, защото те нямат богата обща култура. Но изследването, проведено от психолози от Marist College, Ню Йорк, под ръководството на Тимъти и Кристин Джей, показва обратното: колкото по-образован е човек, толкова по-често той си позволява да обижда.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки