Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум По-умни ли са по-големите братя и сестри?

По-умни ли са по-големите братя и сестри?

По-умни ли са по-големите братя и сестри? - изображение

Ето ги и новините, които притежават силата да разделят семейства по цялото земно кълбо: по-възрастните братя и сестри вероятно са по-умни. Изследователи от университети в Хюстън, Нови Южен Уелс и Шефилд са открили "силна отрицателна връзка между последователността на раждане и когнитивното функциониране при децата". С други думи, колкото повече по-големи братя и сестри имате, толкова по-вероятно е да не сте най-умния в семейството: "Величината на ефектите от реда на раждане е субтанциална".

Освен това, съгласно изследването, по-възрастните братя и сестри се чувстват по-уверени в своята интелигентност, докато по-младите усещат несигурност спрямо способностите си за учене. Според провеждащите изследването, редът на раждане окажва по-голямо влияе върху резултатите от когнитивните тестове, от които математиката е изключена.

Причината може да е, че докато четенето при децата е насърчавано от родителите вкъщи, математическите умения се придобиват в класната стая. Но споменатите разлики между братята и сестрите са ясни преди децата да започнат училище : "Децата, които са родени по-късно, се представят по-зле на когнитивните задачи от много ранна възраст, много преди да посещават на училище".

Сестри

Заключенията са изведени от резултатите на над 5000 деца, чиито способности за четене и боравене с речници с картинки са оценявани на всеки 2 години до навършването на 14-годишна възраст.

Но защо?

Според изследователите всичко се свежда до променливото родителско внимание. Колкото повече братя или сестри имате, толкова по-малко внимание получавате. В резултат е по-малко вероятно да се представите добре на академичните тестове.

"Въпреки че по-късно родените деца не се развиват в неравностойна обстановка, откриваме, че родителите не могат да им осигурят същото ниво на познавателна подкрепа, с което отглеждат първородното си дете", обяснява проучването.

Братя

Идеята е, че първото дете е умствено стимулирано в по-голяма степен, което спомага за развитието по-висока мозъчна функция. Според авторите на проучването: разликите в поведението на майката по време на бременността и през първата година от живота на детето с оглед консумация на алколол и тютюн, както и решението за кърмене също имат определена роля.

Предположението, че "родителите обикновено се отпускат по отношение на практиките, които считат за несъществени спрямо развитието на бъдещето им дете". Балансирането на отговорностите е особено трудно предвид ограниченията във времето, независимо от броя на децата. Въпреки това, промяната в родителската насторойка и поведение изглежда "обуславя когнитивното развитие на по-късно родените деца и дори бъдещите им академични постижения".

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com, pixabay.com/bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиСпециалистиСоциални грижиСпортРецептиАлт. медицинаТестовеИсторияАнкетиХранене при...ИнтервютаОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника