Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Според последните изследвания умните деца наследяват интелекта от своите майки

Според последните изследвания умните деца наследяват интелекта от своите майки

Според последните изследвания умните деца наследяват интелекта от своите майки - изображение

Според последните научни изследвания интелигентността се унаследява по майчина линия, което е предпоставка да спрем да вярваме в някои от най-разпространените полови предразсъдъци.

Учените стигнали до заключението, че всички интелигентни хора трябва да благодарят на своите майки, тъй като те са отговорни за предаването на гените, свързани с интелекта.

Смята се, че приблизително между 40 и 60% от интелекта се предава по наследство. Проучването показало, че тъй като гените, свързани с интелекта, се съхраняват в X-хромозомата, децата е много по-вероятно да наследят интелигентността от своите майки.

Изследването също така предполага, че бебетата, които получават по-голямо количество от майчините гени, развиват по-голяма глава и по-голям мозък, но имат по-малко тяло. И обратно, новородените, наследили повече гени от своя баща, имат по-малък мозък и по-голямо тяло.

Докато ембрионът расте и се развива в тялото на майката, клетките, които съдържат бащини гени, подсигуряват нашето оцеляване и се натрупват в лимбичната система на мозъка, отговорна за агресията, глада и секса.

Учените твърдят, че в церебралния кортекс не се откриват бащини клетки. В този център се разработват най-напредналите когнитивни функции: интелект, мислене, планиране и езикови умения.

Разбира се не бива да забравяме, че интелектът не е 100 % наследствен. Други проучвания разкриха, че майките играят важна роля в интелектуалното развитие на своите деца предимно заради физическия и емоционалния си контакт с тях. Всъщност тези проучвания предполагат, че връзката, която имаме с нашите майки, е до голяма степен свързана с интелекта.

Учените ни уверяват, че децата, които са изградили здрава връзка със своите майки, са по-устойчиви и се стресират по-малко, когато трябва да се справят в трудни ситуации.

Поради тази причина, голяма част от интелекта зависи от средата, стимулите и личните характеристики на всеки един от нас.

Интелектът се определя като способността да се справяме с проблемите. Докато се опитваме да им намерим решение, всички центрове на нашия мозък се активизират, включително онези, които отговарят за различните емоции и задействането на процеси като интуицията. Затова на генетично ниво решаването на проблеми всъщност е процес, при който оказват влияние бащините гени.

Също така трябва да вземете под внимание факта, че интелектът трябва постоянно да се тренира, защото нашият мозък е мускул, който се нуждае от постоянна стимулация. Нашият мозък се учи цял живот и постоянно се сблъсква с нови препятствия и задачи.

Независимо от това какво казват генетиците, тази статия не бива да натъжава бащите или да ги кара да се чувстват "тъпи". Със своята емоционална привързаност и родителски модел, бащата допринася за развитието на детето толкова, колкото и майката. Интелектът, с който сме родени, може и да е от значение, но в течение на времето не е решаващ фактор за нашата интелигентност.

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиНовини