Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 11 промени, които се случват с нашите съзнание и тяло, когато не се социализираме, според науката

11 промени, които се случват с нашите съзнание и тяло, когато не се социализираме, според науката

11 промени, които се случват с нашите съзнание и тяло, когато не се социализираме, според науката - изображение

Границата между това да си останем вкъщи в петък вечер и това да се лишим от социални контакти за цял уикенд понякога е лесна за преминаване. Понякога тялото ни се нуждае от почивка, а ние от време да останем насаме със себе си, но трябва да е ясно, че социализацията повишава благосъстоянието ни. Може би ще се изненадате, ако ви кажем, че умът и тялото могат да реагират негативно на липсата на общуване за повече от ден.

Няма нищо лошо в това да бъдем интроверти, да сме срамежливи или да имаме нужда от време насаме, но твърде многото изолация може да доведе до чувство на самота и влошаване качеството на живота ни.

Според здравния специалист Лиз Трейнс, широкият приятелски кръг и семейството увеличават щастието и подобряват здравето ни (карат ни да се чувстваме по-свързани със света като цяло). Когато не отделяме време за социални общувания, е трудно да насърчим по-дълбоките връзки с останалите, с което изпускаме наистина запомнящи се моменти и забавления. И това съвсем не са общи приказки, защото нашият ум и тяло могат да реагират отрицателно на изолацията. Ето 11 промени, които се случват в тялото и ума ни, ако не общуваме с никого за повече от ден:

1. Ниско самочувствие

"Съществуват доста изследвания на мишки и други животни, които показват интересни физиологични реакции на тялото към изолация, но не ми се иска да правя изявление, докато не бъдат публикувани и проверени човешките изследвания", споделя Елизабет Ан Шоу, здравен специалист. "От работната си история с клиенти, които са непрекъснато изолирани ден след ден, установявам, че те не просто развиват съмнения относно тялото си, но и цялостно ниско самочувствие във времето", казва още Шоу.

2. Депресия

Шоу твърди, че депресията често може да бъде свързана с изолиране и липса на общуване. Не е нужно да излизаме по заведения всеки ден от седмицата, важно е поне да разговаряме с колегите си, да позвъним на приятел или да посещаваме фитнес залата – целта е да общуваме с познати и близки, за които ни е грижа, всеки ден. Ако не го правим, психическото вюни здраве може да пострада.

3. Загуба на чувство за реалност

Според Емили Мойер-Гузе, ас. д-р по Комуникация в Държавния университет Охайо в Кълъмбъс, в интервю за "Хюфингтън пост" твърди, че ако прекарваме твърде много време в гледане на телевизионни предавания, игри или филми, то можем да загубим чувство за реалност и да изпаднем в депресия. Важно е да правим разлика между фикцията и личната реалност. Отчуждаването, което ни носят медиите, твърде често се меси в механизма на нашия мозък.

4. Увеличен риск от тумори

Изследване в Медицински център на Университета в Чикаго съобщава, че социалното отчуждаване може да доведе до увеличен туморен растеж, влошено физическо здраве и понижена продължителност на живота. Ако тези неща ви звучат плашещи, то липсата на смислени общувания определено трябва да ви тревожи.

5. Студени тръпки

Според проучване на Асоциацията за психологически науки, буквално можете да почувствате студени тръпки от изолация в социалните кръгове. Ако не сте заобиколени от топлина и комфорт, и се изолирате редовно, то може да забележите понижаване в телесната си температура и често втрисане.

6. Намалена способност за учене

Според изследователя Джон Качиопо от Университета в Чикаго, самотните хора имат понижена способност за изпълнение на задачи, като пъзели и мисловни игри, поради промени в невронните връзки в мозъка. Следващият път опитайте да работите с приятел за по-добри резултати.

7. Понижено чувство на емпатия

Качипопо открива в изследването си още, че самотниците са по-малко съпричастни от щастливите социализирани хора, когато биват запознати с приятни и неприятни сценарии. Изолирайки себе си, вие променяте мозъчните си неврологични пътища, което възпрепятства способността ви да чувствате и обичате, както го правят останалите.

8. Възпаление

Според Трейнс, прекаленото отчуждение, пониженото качество на живот и липса на щастие могат да предизвикат депресия и стрес, които след това да се проявят върху тялото. Тези аспекти в начина на живот могат да доведат до възпаление, подуване на корема, повишен риск от заболявания, храносмилателни проблеми и недобро функциониране на целия организъм, обяснява още Трейнс.

9. Кратка продължителност на живота

Според изследването на Андрю Степто, професор по епидемиология и здравеопазване в университетския колеж в Лондон, продължителната социална изолираност за повече от ден, може да доведе до намаляване продължителността на нашия живот. Този факт е доста плашещ, така че грижете се за физическото си здраве, общувайки повече с останалите.

10. Увеличен риск от деменция

"Много учени смятат, че социалното взаимодействие е необходимо за поддържане на добро психично здраве и дори може да помогне за предотвратяване или забавяне на някои психични заболявания, включително деменция и болестта на Алцхаймер", казва Рита Милиос, лицензиран социален психотерапевт и писател експерт за Recovery.org. "Проучване от 2008 г. в Американския вестник за обществено здраве установява, че възрастните жени, които имат качествено социално обкръжение, са с 26% по-малък риск от развитие на деменция и когнитивни увреждания", пояснява тя.

11. Намалена устойчивост

"Независимо от причината, която причинява страдания и изолация, социалните събития са от решаващо значение за щастието на човека. Близките любящи взаимоотношения и социалното общуване ни дават устойчивост, умения за справяне с неволите в живота и по-високо самочувствие ... При отсъствието на тези важни връзки и произтичащите от тях ползи е много по-лесно да се изпадне в изолация, която да доведе до чувство на самота", допълва Милиос.

Ако забележите някое от тези състояния при честия си продължителен престой вкъщи, си струва да направите усилие да излизате повече и да правите планове с приятели, семейство и колеги. Близките контакти носят радост в живота ни, затова търсете баланс между времето ви насаме със себе си и това с останалите.

... Защото самотата се лекува!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: bustle.com

Снимки: пак там; drkenny.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижи