Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Защо усамотеното пътуване набира все по-голяма популярност

Защо усамотеното пътуване набира все по-голяма популярност

Защо усамотеното пътуване набира все по-голяма популярност - изображение

През последните 2 години да пътуваш сам се превърна в модна тенденция. С технологичните преимущества, които помагат на човек да открива всяко малко кътче по света по-лесно от всякога, минусите на такъв тип пътешествие почти се изчерпват. Само преди няколко десетилетия, за да пътуваш в далечни страни са били нужни умения за разчитане на карти, комуникация на чужди езици и добра ориентация. Днес да пътуваш из света не е никак толкова трудна задача, благодарение на смартфоните, които могат да подпомагат навигацията, комуникацията и контакта с хора от разстояние.

Тенденцията за усамотено пътуване е обект на изследване, проведено от Hitwise – най-големият онлайн инструмент за изследване на поведението във Великобритания – който изследва повече от 3 милиона интернет търсения от английските потребители. Проучването открива, че търсенията за усамотено пътешестване ("solo travel") са нараснали със 143%. Сред хората, търсили подобен тип изживявания, най-желани дестинации се оказват Югоизточна Азия и Нова Зеландия. Освен това, популярната платформа Pinterest докладва за увеличение с 600% на снимки, свързани с усамотено пътуване, само за последните 12 месеца.

Интересно е, че тенденцията не е пряко зависима от възрастта на пътуващите, както често се случва с модерните течения, разпространени в социалните мрежи. Със сигурност обаче по-младото поколение е отговорно за огромния скок в статистиката. Данните сочат, че хората на възраст между 18-24 години са пътували сами с 12,5% повече през 2017г., отколкото с малкото нарастване от 4,5% от 2011г. Но се оказва, че усамотеното пътуване набира все по-голяма популярност и сред хората над 55 години. Това значи, че пътешественици от всякаква възраст са отговорни са популяризирането на този тип ваканции.

Макар възрастовия спектър на хората в тази категория да е много разнообразен, в отношение на половете няма съмнение кой е пионер в тази област. Данните сочат, че жените са тези, които приключенски се отправят сами из целия свят.

Unique Home Stays установява, че през 2015 г. едва 22% от техните усамотени пътешественици са мъже, а останалите 78% са дами. Hitwise откри също, че търсенето на соло пътувания е най-популярно сред жени на възраст между 25-34 години и живеещи в Лондон.

Основната причина за нарастване на усамотените пътешествия се смята, че е промененият начин на живот. Между 2012 и 2016 г. работните позиции с гъвкавото работно време се увеличават с 12,35%, а през 2015г. 4,2 милиона души, разпръснати из редица сектори, работят от дома си. През последните години тази тенденция се утвърждава все повече като продуктивна и много малки и големи компании включват стратегията за дистанционно управление в своите бизнес модели.

Друга тенденция, която увеличава усамотените пътуващи, е факта, че все повече хора отлагат създаването на семейство. Колкото повече необвързани има, толкова повече те ще пътуват из света сами.

Възможността хората да се срещнат с други усамотени пътешественици, с които може би мислят еднакво, както и примамливия свят с всичко, което предлага, насърчава хората повече от всякога да захвърлят работното време от 8 до 5 и да започнат да опознават истински заобикалящия ги свят. Последните постижения в областта на технологиите правят работата от разстояние напълно постижима, а едновременно с това и по-продуктивна. Това, заедно с телефонът ви, в който се съдържат всички нужни неща за по-лесно опознаване на света, показва, че усамотеното пътешествие никога не е било толкова примамливо и удобно.

Редактор: Милена Минчева

Източник: femalefirst.co.uk

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиСпортАлт. медицина