Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 11 въпроса, които децата задават на своите родители

11 въпроса, които децата задават на своите родители

11 въпроса, които децата задават на своите родители - изображение

Децата ни виждат света с различни очи. Нищо не може да им убегне - любопитството им наистина няма граници! Те постоянно задават въпроси и искат възрастните да дават незабавни отговори. Но твърде често подобни въпроси ни карат да се замислим.

Представяме ви 11 от най-често задаваните въпроси( с отговори), които трябва да утолят жаждата на вашето дете за знание!

Защо водата кипи?

защо водата кипи

Когато водата се нагрява, молекулите й започват да се движат. Тъй като това движение се усилва, разстоянието между молекулите става все по-голямо. И накрая, идва момент, когато връзките между молекулите стават твърде слаби. Молекулите се разпръскат и стават на водни пари. Този процес се нарича "изпарение".

Защо снежинките са бели?

заснежено колело

Когато се разглеждат поотделно, всяка снежинка изглежда безцветна и прозрачна. Тогава как снежинките изглеждат бели? Отговорът е, че когато снежинките образуват голяма маса, те са склонни да отразяват слънчевата светлина. Отразената светлина е бяла, защото нашето слънце е също бяло (въпреки че преминаването през атмосферата прави слънчевата светлина да изглежда жълта).

Защо косата ни не е естествено синя?

жена

Човешката коса съдържа пигменти, които я правят черна, кафява, жълта или червена. Косата ни също съдържа малки въздушни мехурчета. Комбинациите от пигменти и броят на въздушните мехурчета, които се намират в нея, определят цвета. Пигментите не могат да доведат до син или зелен цвят, когато се комбинират.

Защо небето е синьо?

небе

Тъй като слънчевите лъчи навлизат в атмосферата на планетата, те се разпръскват и пречупват. Първоначално бялата слънчева светлина се разделя на седем цвята на дъгата. Тъй като синьото е разпръснато повече от други цветове, то доминира в палитрата на небето. Но небето никога не е идеално синьо поради наличието на други цветове в спектъра.

Какво причинява мъгла?

мъгла

Мъглата се състои от хиляди мънички водни капчици или ледени кристали, висящи във въздуха точно над земята. Тя се образува, когато въздухът е студен и земята е топла, или обратно. И в двата случая се появява дебел, подобен на обвивка облак от водни пари или ледени частици и се разпространява по повърхността.

Защо водата не гори?

огън

Водата се образува в резултат на химична реакция, при която водородът се окислява от кислород и се получава топлина. Тъй като вече е отстъпила топлината си, водата е неспособна да гори при естествени условия.

Защо часовниците се вървят по часовниковата стрелка?

будилник

Преди да бъдат измислени механичните часовници, хората използват слънчеви часовници, за да се ориентират за времето. Слънчевите часовници се появяват за пръв път в Северното полукълбо, където движението на слънцето прави сенките да се движат от ляво на дясно. По-късно в историята, механичните часовници наследяват настройката за набиране от слънчеви часовници.

Защо колелото е кръгло?

колело

Кръглата форма е идеална за валцуване по плоски повърхности. Тъй като всички точки на джантата на колелото са еднакво отдалечени от оста си, оста остава на същата височина над земята и автомобилът не се движи нагоре и надолу, докато се движи по пътя. Ако повърхността на нашите пътища бяха изпъкнали, щяхме да се чувстваме по-удобно да шофираме коли с квадратни колела!

Защо носим бельо?

бельо

Освен чувството на комфорт и увереност, които ни дава бельото, то също предпазва нашите интимни зони от инфекции. Исторически хигиената е основната причина да се носи бельо. Дрехите са били много скъпи и хората много често не променят вида си. Днес хигиената е и най-важната причина да носите бельо.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеСпортАлт. медицинаИсторияИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника