Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10-те най-разпространени езика в света

10-те най-разпространени езика в света

10-те най-разпространени езика в света - изображение

Съществуват 6,909 активно използвани езика в света, въпреки че само 6% от тях се използват от повече от 1,000,000 милион души. С развитието на глобализацията овладяването на нов език се смята за голямо предимство.

Представяме ви списък с 10-те най-разпространени езика заедно с броя на държавите, в които те са основни, и приблизителния брой на хората, които ги владеят.

1.  Китайски  37 страни, 13 диалекта 1,284 милиарда владеещи езика 
2.  Испански  31 страни  437 милиона
3.  Английски   106 страни  372 милиона
4.  Арабски  57 страни, 19 диалекта  295 милиона
5.  Хинди  5 страни  260 милиона
6.  Бенгалски  4 страни  242 милиона
7.  Португалски  13 страни  219 милиона
8.  Руски   19 страни  154 милиона
9.  Японски  2 страни  128 милиона
10.  Панджаби  6 страни  119 милиона


Езиците на Китай

С повече от 1,3 милиарда души, живеещи в Китай, не е изненадващо, че техният език е най-популярният в света. Мандарин е най-често срещаният диалект, като много чужденци имат предвид именно него, когато използват думата китайски. Докато приблизително 70% от населението говори на Мандарин, съществуват още десетки диалекти.

Четирите най-често използвани диалекта в Китай са Мандарин с 898 милиона владеещи езика, У (познат е и като шанхайски диалект) с 80 милиона, Кантонски (познат като Юе) със 73 милиона и Мин Нан с 48 милиона говорещи диалекта.

Защо има толкова много испаноговорящи?

Въпреки че испанският е рядко срещан в по-голямата част на Африка, Азия и дори в Европа, това не е попречило да се превърне във втория най-популярен език в света. Широкото разпространение на испанския се корени в колонизационните процеси. Между 15-ти и 18-ти век Испания колонизира значителни територии в Южна, Централна и Северна Америка. Преди да станат част от САЩ щатите Тексас, Калифорния, Ню Мексико и Аризона са били част от Мексико – бивша испанска колония. Въпреки че испанският не се чува често в азиатските страни, Филипините са изключение, поради това че държавата също е била една от колониите на Испания.

Английският – глобалният език

Широкото разпространение на английския език е вследствие на британските колониални усилия от 15-ти век до първите десетилетия на 20-ти век. Това довежда до популярността на езика в Северна Америка, Индия, Пакистан, Африка и Австралия.

След края на Втората световна война САЩ повежда в технологичните и медицински иновации, което превръща английския в доста популярен сред студентите, стремящи се да напреднат в тези професионални сфери.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаСпециалистиЛечения