Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10-те държави с най-здравословен начин на живот за 2019

10-те държави с най-здравословен начин на живот за 2019

10-те държави с най-здравословен начин на живот за 2019 - изображение

Европа води в класацията за най-здравословни държави за настоящата 2019 благодарение на средиземноморските страни, които се оказват в челните позиции на класацията. САЩ пада доста надолу в листата за тази година, стигайки до 35-то място. За разлика от американците, азиатците подобряват здравословния си живот. Южна Корея напредва със седем места нагоре, а Китай се напредна значително като стигна до 52-ро място.

Класификацията е базирана върху данни от Bloomberg Healthiest Country Index. Проучването взима под внимание 169 държави, класирайки ги по фактори като затлъстяване, тютюнопушене и продължителност на живота, но има предвид още и околната среда, чистотата на въздуха и водата, канализация и хигиена. А ето и 10-те държави с най-здравословен начин на живот за 2019г.

10. Израел

Израел

Израел е поставен на 10-то място като основен фактор за това е средиземноморската диета, която е изключително разпространена сред жителите. Миналата година страната е била с едно място напред.

Израелците могат да се похвалят още със сравнително много дълголетници със средна продължителност на живота около 82,9 години според данните на Световната здравна организация за 2017 г., което прави резултата осмият най-висок в света.

9. Норвегия

Норвеги

Страната на фиордите се отличава с най-голям брой медицински сестри и акушери на глава от населението в Европа. И въпреки твърде високия брой от хора, умиращи при самоубийство и употреба на свръхдоза наркотици, положителните фактори в страната са достатъчно компенсаторни, за да изведат скандинавската държава до 9-то място.

8. Сингапур

Сингапур

Градът държава отпада с 4 места в ранглистата, губейки позицията си на най-здравословната азиатска държава. На страната обаче все още се гледа с най-високите очаквания за живот в региона и е известна с добре функционираща здравна система.

7. Австралия

Австралия

Австралия също пада с две места, но все още вечно слънчевата държава се придържа към топ 10, заради чудесната си спортна култура и изобилието от открити пространства.

6. Швеция

Швеция

Само за една година Швеция се покачи от осмо на шесто място. Държавата е известна с огромния финансов ресурс, с който разполага системата за здравеопазване, заемайки 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

5. Швейцария

Швейцария

Сгушена в Централна Европа, планинската държава изобилства с природа, реки и езера. Това обаче не влияе положително само от туристическа гледна точка. Тези фактори подобряват значително здравето на швейцарците, а заедно с активната им спортна култура и добър хранителен режим, богат на плодове и зърнени храни, те се превръщат в петата най-здравословна нация за 2019 г.

4. Япония

Япония

Тази година Япония заема мястото на Сингапур за най-здравословната държава в Азия, изкачвайки се с три позиции нагоре. Ежедневното меню на местните включва мазна риба и ориз, което значително подпомага здравето на японците.

3. Исландия

Исландия

Макар и да е просто малък, отдалечен остров в Северния атлантически океан, Исландия е много голям фактор, когато става въпрос за обществено здраве. Местните жители имат висока продължителност на живота и система за социално благосъстояние в скандинавски стил с широко популярен модел на здравеопазване.

2. Италия

Италия

Средиземноморската нация е прочута с прекрасния си климат, изобилие от естествени извори и една от най-добрите и най-здравословните храни в цял свят. Множество изследвания показват, че средиземноморската диета е сред най-здравословните начини на хранене, познати досега. Освен всичко това, в Италия се поддържа по-висока продължителност на живота, в сравнение със средната за света.

1. Испания

Испания

Скачайки с пет места напред, изпреварвайки дори Италия, Испания заема мястото на най-здравословна страна за 2019 г. Оказва се, че паелята и гаспачото са по-полезни, отколкото си мислите.

Средиземноморските храни и климат отново играят значителна роля в напредването на Испания в класацията. Слънчевата и топла държава поддържа доброто физическо и психическо здраве сред жителите, а самите те са сред хората, които имат най-ниски нива на стрес в цял свят.

Ех, кой не би искал да прекара следващата си година там...

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиИсторияСоциални грижиПроизводителиЗдравни съветиХранене при...ДиетиАлт. медицинаЛечения