Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Танцът фламенко – пробуждане на съзнанието и начин на живот

Танцът фламенко – пробуждане на съзнанието и начин на живот

Танцът фламенко – пробуждане на съзнанието и начин на живот - изображение

Красив, чувствен огнен танц – така можем да опредилим фламенкото. Но за хората от Андалусия това изкуство е начин на живот, репрезентация на израстването на човека и пробуждане на съзнанието. Съпреживяване, начин на изразяване на всяка случка от живота – всеки един акцент от техния бит. 

Фламенкото  включва пеене, китара, танц, пляскане с ръце и движения с пръсти и други звуци и действия. 

Фламенкото е артистичен израз, произтичащ от сливането на вокалната музика, изкуството на танца музикален акомпанент – песен, китара и танц. Когато споменем него няма как да не се досетим, че това е един от отличителните елементи на испанската култура. Родината на фламенкото е регионът на Андалусия, Южна Испания, въпреки че има и корени в други региони като Мурсия и Естремадура.

Разнообразен и колоритен този вид изкуство взаимства елементи и от други култури – латиноамериканска, африканска, ориенталска и други.

рокля за фламенко

Bata de cola е типичната фламенко рокля. Обикновено е дълга, с много цветове и украсена с набор от воали.

Всеки един танц изразява гама от чувства и състояния на съзнанието - тъга, радост, трагедия, агония, страх. Следователно и движенията са различни в зависимост от настроението, ритъма и маниера на танцуване. Ако танците са празнични движенията са по-разчупени и по-динамични в сравнение с останалите. Но ако е тъжен танц то тогава има напрежение. Има и една друг интересен танц, а именно отразяващ среща между мъж и жена. Тук се преминава през опознаване, контакт, допир и индивидуалност.  

Фламенкото  се интерпретира за отбелязване на религиозни празници, ритуали, церемонии по причастие и частни партита. Това е знак за идентичност на многобройни групи и общности, особено на циганската етническа общност, която играе съществена роля в неговата еволюция.

Пако де Лусия
 Пако де Лусия е най-известният майстор на фламенко китарата.

На 16 ноември 2010г. ЮНЕСКО включва Фламенкото в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството.

Ако във вас бушуват различни страсти и емоции какво по-хубаво от това да ги изразите с един фламенко танц. А днешният ден е особено подходящ да започнете с това начинание.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: digital58.com.ve, wikipedia; vivepasionflamenca.com

Снимки: madridcitytours.com; flamencoymas.com; pri.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноИсторияСпорт и туризъмПсихологияСоциални грижиСпортРецептиЗдравни съветиПроизводителиОбразование