Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 1

10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 1

10 професии, които оказват лошо влияние върху нашата психика – част 1 - изображение

Според социологическите проучвания човек прекарва повече от една трета от живота си, работейки 40 часа седмично. Разбира се, нещата, които правим за такива дълги периоди от време влияят и на психиката ни с течение на времето.

Освен положителните аспекти, нашата работа има и отрицателна страна - така наречената професионална деформация на личността. Например, когато един бизнесмен продължава да проверява електронната си поща през почивните дни или когато войник продължава да командва у дома.

Разберете как различните професии влияят на нашата личност. Как да се научите да преминете от една дейност към друга, така че да не станете затворник на вашата работа? Разберете с нас!

Войници

войници

Работата на военнослужещите се отразява неблагоприятно и на техните семейства. Всички членове на семейството живеят в строга дисциплина. Чест, достойнство и добра физическа форма са предимствата на тази работа. Но с течение на времето, военните стават по-строги, по-цинични и способността им да съчувстват постепенно избледнява. Те смятат, че винаги трябва да останат безпристрастни и анализират ситуации, използвайки само собствената си логика. Ето защо е толкова трудно за тях да останат балансирани, когато става дума за техните роднини.

Лекари

Тази професия налага на медицинските специалисти да си "изградят" защитна стена, която включва безразличие, студ и цинизъм, защото всеки ден се сблъскват със страдание, болка и смърт. А особеният хумор на много лекари е психологически защитен механизъм от последователен стрес и страх. Навикът им да крият емоциите си и да лекуват всички със спокойствие причинява емоционално отчуждение и нежелание да споделят проблемите си. Лекарите винаги са в готовност да помагат физически и емоционално на околните.

Учители

учители

Професионален учител е в състояние да управлява голяма група деца и затова може да се появи определено усещане за строгост в отношенията му с неговите деца. Най-често срещаните качества сред учителите са: авторитет, консерватизъм, предразположението към монолози и спазването на формите за учтивост.

Бизнесмени

Нека уточним, че "бизнесмен" не е работа, а начин на мислене и начин на живот. Тази професия често не ви позволява да правите компромиси и да бъдете снизходителни. За да стане успешен един бизнесмен, работата трябва да бъде основната цел в неговия живот. Ето защо подобен тип хора прекарват 24 часа в денонощието да мислят само и единствено за бизнеса си - постоянен цикъл на развитие без крайна цел. Така че този тип професионалисти винаги мислят само за самоусъвършенстване и изискват от техните роднини да се държат по-същия начин. Те винаги са в състояние на непрекъснато търсене, а понякога и самите те не знаят какво всъщност искат.

Адвокати

адвокати

Тази работа е подходяща само за морално силни хора, защото адвокатите обикновено са под постоянен натиск. Хората, които практикуват тази професия, са много мълчаливи, не обичат да говорят за проблемите си, както и рядко търсят помощ и подкрепа. Тези навици могат да причинят депресия и тревожност. В много случаи те са претоварени и крият здравословни проблеми, за да не застрашат своята кариера. 

Вижте втора част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиТестовеСнимкиЛюбопитноОбразованиеНовиниОрганизацииНормативни актовеИсторияСпециалистиЗдравни съвети