Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 причини да се събуждате по-рано (част 2)

10 причини да се събуждате по-рано (част 2)

10 причини да се събуждате по-рано (част 2) - изображение

Ранното събуждане не е лека задача за всеки. Изключвайки малкото ранобудни хора, почти всеки нормален човек би предпочел да си отлежи до последната възможна секунда в леглото.

Но знаете ли всъщност колко много позитиви крие ранното ставане. Оказва се, че да се събудите рано сутрин, означава да си направите услуга. Позитивните афекти върху организма ви са наистина неизброими.

Ще изглеждате по-атрактивни

Ако сте суетни и се вълнувате относно външния си вид, то е време да си създадете навика да си лягате рано и да ставате по-рано. Колкото по-изморени изглеждате, толкова по-малко атрактивни ще бъдете. А спането до късно със сигурност няма да ви помогне да бъдете свежи.

Ще подобри успеваемостта в училище/университет

Още сте студенти? Много от учещите стоят будни дори през малките часове на нощта. Но будуването през до късно и събуждането по обед не помага на представянето ви в университета.

Изследване, проведено сред европейски и американски студенти, сочи, че младежите, чиито ден започва по-рано, редовно получават по-високи оценки.

Това се дължи на няколко от предходните позитивни влияния от ранното ставане – по-добра концентрация, по-качествена функция на мозъка и по-добра организация на времето.

Ще спите по-добре

Хората, които стават по-рано, имат нуждата и да си лягат навреме. Така се изгражда стабилна рутина, която ще подпомага на целия ви организъм да функционира по-добре.

След като сте си създали стабилен и неизменчив биологичен часовник, ще можете да ставате рано дори през уикендите и да имате повече време за приятни дейности, без да си проспивате почивните дни.

Ще бъдете по-продуктивни

Проучване, проведено от Journal of General Psychology през 2008 г., разкрива, че хората, ставащи рано, не отлагат работата си и не мързелуват толкова, колкото тези, които се успиват. Ранобудниците са склонни да бъдат по-дисциплинирани и по-фокусирани, което е извор и на тяхната продуктивност.

Менталното ви здраве и позитивното ви мислене ще процъфтят

След всички изброени благоприятни ефекти, това може би е най-ценният. Прекаленото време, отделено за сън, повишава вероятността от развиване на депресия.

Ако често ви се случва да се озовете посред нощ сами с негативните си мисли, то със сигурност е време да преустановите биологичния си часовник. Всички изброени дотук плюсове от ранното събуждане ще подобрят физическото и психическото ви състояния, а оттам и цялостното ви благоденствие.

Първа част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: powerofpositivity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпорт