Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 причини да се събуждате по-рано (част 1)

10 причини да се събуждате по-рано (част 1)

10 причини да се събуждате по-рано (част 1) - изображение

Ранното събуждане не е лека задача за всеки. Изключвайки малкото ранобудни хора, почти всеки нормален човек би предпочела да си отлежи до последната възможна секунда в леглото.

Но знаете ли всъщност колко много позитиви крие ранното ставане. Оказва се, че да се събудите рано сутрин, означава да си направите услуга, защото позитивните афекти върху организма ви са просто неизброими.

Насладете се на тишина и спокойствие

Ставайки в ранните часове, вие ще се събудите преди всички останали. Няма да чувате още от събуждането си неприятното свирене на клаксони от натоварения трафик, музиката от съседите или гласовете на пешеходците. Ще се озовете в един спокоен и хармоничен час, в който ще можете да си починете психически от целия градски шум. Оставете си няколко минути да релаксирате, да почетете или дори да медитирате.

Имате време да планирате и организирате деня си

Когато не си отделяте достатъчно време сутрин, може би бързате, за да се справите със задачите си. Често не ви остава време дори да спрете и да помислите какво трябва да свършите с приоритет през деня.

Но да бъдете добре организирани означава да бъдете и по-продуктивни. Ако сте наясно с всичко, което трябва да свършите през деня, както и да сте обмислили добре по-спешните задачи и тези с по-малка важност, то ще се справите пълноценно с всичко, без да изпадате в стресиращи и напрегнати ситуации.

Ставайки по-рано, ще имате време да помислите на спокойствие върху списъка си със задачи и да го подредите по най-добрия начин.

Ще имате време за закуска

Оставането в леглото до последната минута често не ви дава възможност да закусите вкъщи с нещо здравословно и натурално. Вместо това грабвате сандвич или някой снакс от местния супермаркет. 

Закуската обаче е много важна и не бива да бъде пренебрегвана или пък запълвана с нещо вредно. Първото ви хранене за деня трябва да бъде здравословно и зареждащо, за да ви даде пълноценна енергия за целия ден.

По-добра функция на мозъка

Ако ежедневно ви се случва да не сте в най-добрата си форма и трудно да се концентрирате, то задължително започнете да ставате по-рано. Според редица биолози ставането на разсъмване подпомага качественото функциониране на мозъка.

Доказано е, че ранобудните хора се радват на по-добро критическо мислене и са по-адекватни в разрешаване на казуси от различно естество. Тенденциите показват, че те още са и по-креативни, по-забавни и имат много по-добра памет.

Ако и вие започнете да ставате по-рано, със сигурност ще започнете да се справяте по-добре както на работата си, така и в личен план.

Подарете си повече енергия

Ако със ставането се чувствате изморени, то намалете съня. Парадоксално, нали? Но всъщност е абсолютен факт.

Започнете ли да ставате по-рано, ще започнете и да лягате по-рано. Така няма да спите по-малко, а просто ще преустроите биологичния си часовник, създавайки си по-добри сънни навици. Добрата дрямка в точните часове ще подобри оросяването в цялото ви тяло, възстановяването на тъканите и костите, ще се балансира хормоналното състояние на организма ви и редица други ползотворни неща, от които ще имате и повече енергия в ежедневието си.

Втора част на статията може да прочетете ТУК

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: powerofpositivity.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпорт