Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 10 от най-лудите владетели в световната история - част 2

10 от най-лудите владетели в световната история - част 2

10 от най-лудите владетели в световната история - част 2 - изображение

Принцовете Уилям и Хари наскоро стартираха нова кампания, наречена "Heads Together", която цели да окаже подкрепа зна хората с психични проблеми, както и да повиши обществената осведоменост по темата за психичното здраве. Примерите от световната история доказват, че владетелите често са страдали от психични разстройства, които в допълнение с абсолютната им власт са довели до объркващи и странни ситуации.

Представяме ви 10 от най-лудите и странни владетели в световната история.

Шарл VI на Франция

Шарл 6

Първото избухване на Шарл се случва по време на едно от ловните му пътувания, когато ненадейно убива четирима рицари. Година след това той забравя собственото си име и това на съпругата си. Неговото психическо заболяване напредва и той отказва да се къпе, не позволява на никой да го докосне, защото вярва, че е направен от стъкло.

Император Цин Шъхуан от Китай

император Китай

Цин Шъхуан е първият китайски император, обсебен от идеята за безсмъртие и вечна младост. С него са работили много алхимици, тъй като е търсил еликсир за живота, един, от които по ирония на съдбата, го убива. Той заповядва строежа на собствената си гробница и масивна армия с хиляди воини, за да го защитят от враговете му, дори след смъртта му.

Император Юстин II на Византия

Юстин 2

Юстин II е далеч от далновиден управник, който вследствие на военните си разочарования започва да чува гласове в главата си, пищи и се крие под леглото си, за да избяга от "демоните". Неговите слуги измислят начин да го забавляват по време на кризи, за да отвличат вниманието му. Те създават подвижен кон на колела и започват да го разкарват из целия дворец.

Навуходоносор II

Навуходоносор

В библейска книга се споменава за "царя на Вавилон, наказан от Бога за суетата си, който става луд от седем годишен". Той е бил разочарован и "притеснен", че е прогонен от хората и започнал да яде трева и да пуска дълги коси и нокти. Тъй като тази лудост не се споменава в никакъв друг източник, историците се съмняват дали това наистина се е случило.

Крал Джордж III

крал Джордж 3

Този британски крал полудява в края на живота си без очевидна причина. Той започва да разговаря със себе си, с предците си и с ангелите. Лудостта му се изразявала в халюцинации, параноя и нервни сривове. 

Има хипотеза, че неговата лудост е била причинена от лекарство, което той приемал с голямо количество арсеник. По ирония на съдбата, това лекарство е предписано, за да контролира изблиците му.

Вижте първа част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияВидеоТестовеРецептиАлт. медицинаСпортНаправления в медицинатаЛюбопитноКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография