Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 1

10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 1

10 неща, които се случват в тялото ви, когато се разболеете - част 1 - изображение

Да се разболеете е възможно най-малко забавното нещо, което може да ви се случи... Дори по-зле от това да бъдете хванати от ченгетата с изтекла регистрация за колата или да се срещнете с президента с голямо парче спанак, забит в зъбите ви. Но какво наистина става във вас, когато сте болни? Мистерията е разгадана. Вашата имунна система е наистина невероятна и прави всевъзможни неща, за да се отърве от нашествениците, които са готови да разрушат всички клетки, а след това да умрат, преди да можете да получите депозита си обратно. Гадно, а?

От това, което се случва, когато получите хранително отравяне, до момента, в който се простудите, човешкото тяло е способно на невероятни неща. Продължете да четете нататък, за да научите повече!

Външни защити

Може би се разболявате само веднъж или два пъти годишно, но това е така, защото имунната ви система е постоянно нащрек. Има толкова защити, през които микробите трябва да проникнат, за да влязат там, където могат да причинят най-много щети.

Сълзите и слузта съдържат ензим, който разгражда клетъчната стена на много бактерии. Слюнката също е антибактериална. Тъй като носният канал и белите дробове са покрити със слуз, много микроби, които не са убити незабавно, се хващат в слузта и биват преглътнати. Мастни клетки също покриват носните проходи, гърлото, белите дробове и кожата. Кожата ви всъщност прави много повече, отколкото осъзнавате, за да ви предпази. Помислете за това защо никога не расте мухъл по вас? Естествените отбранителни патрули на кожата възпират бактериите, които нанасят щети върху онова парче круша, което забравихте на масичката миналата нощ.

Всички бактерии или вируси, които имат намерение да навлязат в тялото ви, първо трябва да преминат през тези защити.

Запознайте се с нашественика

Здравейте, вируси или бактерии.

Е, случва се и то през цялото време, повярвайте ни - нашествениците превъзмогват външните ви защити и често нахлуват в гърлото ви. Какво се случва след това? Ако е известен нашественик, който вече е бил у вас и преди, то тяло ви има лек. Дори няма да забележите промяна, тъй като той ще бъде сломен незабавно. Организмът съхранява ключа към унищожението на всеки вирус, който някога е срещал.

Но какво, ако той е нов или достатъчно мутирал, че вашата отбранителна система не го разпознава? Е, тогава вирусните частици или бактериите започват да водят война с клетъчната облицовка на гърлото (ако влязат през устата ви) и слузните мембрани често се възпаляват и заразяват в момента, в който паднат първите жертви в битката. Как реагира тялото на такава атака? То изпраща увеличен поток от кръв към тези мембрани. По-високият обем на кръвта помага да се изпрати по-голяма армия от антитела и бели кръвни клетки, които са и войниците на вашата имунна система.

Различни видове нашественици

Има два основни вида врагове, за които тялото ви е нащрек - бактерии и вируси (има и други, като алергени и токсини, но тези два ви носят грип и настинка).

Бактериите са едноклетъчни организми, които са много по-прости от вашите собствени фантастични клетки, тъй като нямат ядро. Те са живи и напълно независими организми, способни да се хранят и възпроизвеждат - нещо като миниатюрна рибка, която плува в тялото ви. При подходящи условия една бактерия може да се разделя на две отделни бактерии около веднъж на всеки 20 или 30 минути. С тази скорост една може да се превърне в милиони само за няколко часа.

Какво може да причини бактериалната инфекция? Акне, хранително отравяне (Е. coli, Salmonella и т.н.), проказа, тонзилит, ечемик на окото, пневмония, туберкулоза, стафилококови инфекции и лаймска болест. Бубонната чума и едрата шарка също са били бактериално причиними.

Вирусът е нещо различно. Той не е наистина жив и не е нищо друго, освен фрагмент от ДНК в защитна покривка. Вирусът влиза в контакт с дадена клетка, прикрепя се към клетъчната стена и инжектира ДНК в нея. ДНК използва механизма на собствената ви клетка, за да възпроизведе нови вирусни частици, които се освобождават, за да нахлуят в повече клетки. Той (вирусът Бел. ред) превръща вашите собствени клетки в мини копирни машини, за да се възпроизведе в огромна армия.

Вирусните инфекции включват: бяс, варицела, грип, херпес, ХИВ/СПИН, ЧПВ, инфекциозна мононуклеоза, паротит, морбили, рубеола, херпес зостер, гастроентерит (вирусен хепатит, вирусен менингит и вирусна пневмония).

Репликацията започва

Що се отнася до вируса, мислете за него като за Терминатор, тъй като той не е наистина жив - целта на репликацията е една - просто оцеляване. Чрез копирането на своя геном и пакетирането на тези копия във вируси той е в състояние да продължи да заразява нови гостоприемници.

Сега бактерията е различна. Тя не е просто жив организъм, а носи всички инструменти, необходими за растеж и размножаване, и може да се възпроизвежда сама асексуално. В случай на сексуално възпроизводство може да бъде пренесен генетичен материал на някои плазмиди между бактериите. Повечето видове бактерии са безвредни, а някои дори са полезни -тези в нашите черва например са много полезни за подпомагане на храносмилането.

Важно е да се отбележи разликата между тези нашественици - антибиотиците ще работят само при бактериални инфекции. Ами вирусните? Може да изсипете всеки антибиотик, известен на човечеството в гърлото си, но той просто няма да направи нищо (всъщност, не правете това - прекомерната употреба на антибиотици е проблем, който се разраства все повече).

Повишаване на температурата на тялото

Първо, почти във всички случаи, треската не е нещо лошо. Тя е просто едно от оръжията в арсенала на нашата собствена имунна система. Често леката треска, която дори невинаги усещате, убива нашественика, преди да започнете да се чувствате болни. Друг път тя се повишава, защото работи по-усилено, за да унищожи вредителя, който се репликира във вас.

Мускулни болки и треска. Това се случва, защото химикалите, освободени за борба с нарушителя, са склонни да причиняват възпаление в мускулите и ставите, и в резултат на това често се повишават нивата на мускулните ензими в кръвта. Ох! Когато антителата се свързват с вируса или бактериите, те го деактивират и го правят по-лесно смилаем за белите клетки. Този процес обаче предизвиква възпаление и дразнене на тъканите.

Много пъти, прибягвайки към редуциращите температурата медикаменти, като ибупрофен и аспирин, напълно осуетяват цялата упорита работа, която имунната ви система върши. Представете си как упорито се опитвате да повишите топлината, защото апартаментът е студен, а гаджето ви загася печката и отваря прозореца всеки път, когато напускате стаята. Досадно, нали? Е, в този случай просто усложнявате нещата, защото тялото ви се опитва да реши проблема, но вие не го оставяте. Така че просто се отпуснете и оставете треската да направи магията си. Ами ако инфекцията е сериозна и треската ви излиза извън контрол? В такъв случай можете да опитате да понижите температурата си.

Източник: ranker.com

Снимки: пак там; popsugar.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиФизиологияИзследванияХранене при...Социални грижиСнимкиПатологияАлт. медицинаНормативни актовеБотаникаСпециалисти