Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Грозната истина за сешоарите за ръце в публичните тоалетни

Грозната истина за сешоарите за ръце в публичните тоалетни

Грозната истина за сешоарите за ръце в публичните тоалетни - изображение

Сешоарите за ръце в публичните тоалетни може да са полезни за околната среда, но те могат и да бъдат перфектната среда за развитие на различни видове бактерии.

Вероятно не знаете, но когато пускате водата в казанчето, без да сте свалили капака на тоалетната, малки частици фекална материя и бактерии могат да бъдат изхвърлени във въздуха на височина от 4 метра.

Ако това не ви кара да изтръпнете, ново изследване, публикувано в академичното списание Applied and Environmental Microbiology, гласи, че тези малки частици могат да бъдат засмукани от сешоарите за ръце и след това обратно издухани върху прясно измитите ръце.

Учените от Университета "Кънектикът" поставят няколко блюда на Петри под различни сешоари за ръце в тоалетните на учебното заведение. След това екипът анализира резултатите и открива нещо много изненадващо.

Стъклените лабораторни чинийки, които просто са оставени в различните тоалетни на университета, имат само една колония от бактерии. Пробите, които са изложени на въздуха от сешоар за ръце за 30 секунди, имат от 18 до 60 колонии от бактерии.

Изследователите заключават, че много видове бактерии, включително потенциални патогени и спори, могат да попаднат на ръцете на хората, когато използват сешоари за ръце.

Резултатите от проучването са толкова стряскащи, че някои от учените са решили повече да не използват машините. Всички тоалетни на Университета "Кънектикът" също така вече предлагат хартиени кърпи като алтернатива на сешоарите за ръце.

Независимо от изводите от експеримента, изследователите разясняват, че машините не представляват заплаха за средностатистическия човек. Тези със слаба имунна система като възрастните обаче трябва да избягват използването им.

Бактериите са навсякъде около нас, като голяма част от тях не водят задължително до заболявания. Въпреки че предишни проучвания са установили, че сешоарите за ръце могат да спомогнат за разпространението на зарази, шансът това да се случи в публична тоалетна не са толкова големи. Причината е, че микроорганизмите, които са намират там, трудно могат да причинят инфекция при хората.

Хартиените кърпи също не представляват много по-добра алтернатива. Докато някои предишни проучвания са открили, че те са по-хигиенични, независими изследвания не са успели да установят значителна разлика в броя колонии от бактерии между хартиените кърпи и сешоарите за ръце.

Ако информацията от статията ви се струва прекалено притеснителна, екипът от Университета Кънектикът са констатирали още нещо. Добавянето на определени видове филтри за въздух към самите сешоари за ръце намалява значително броя на колониите от бактерии.

Каквото и да правите, просто запомнете това: независимо от начина, по който решите да сушите ръцете си, върху тях винаги ще попадне някакъв вид бактерия.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: bdshop.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниФизиологияЛеченияХранене при...ИзследванияСоциални грижиКлинични пътекиБотаника