Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 невероятни факта за сънищата! – II част

10 невероятни факта за сънищата! – II част

10 невероятни факта за сънищата! – II част - изображение

КЪМ НАЧАЛОТО НА СТАТИЯТА ТУК >>>

5. Сънна парализа

Сънната парализа е пряко свързана с REM съня и сънуването. Сънната парализа съответства на REM атонията, която е състояние на парализа, проявяващо се по време на REM съня. Човек преживява сънна парализа, когато мозъкът се събужда от цикъла на REM сън, но състоянието на парализа остава. Субектът е в съзнание, но не може да се движи. Той продължава да сънува и в много случаи може визуално да изпита своите сънища. Човекът, изпитващ сънна парализа не е в пълно съзнание, но е добре запознат с това, което се случва. Опитът е описан като изкривено виждане в тунел. Състоянието на парализа може да бъде придружено от екстремни халюцинации и чувство за опасност. Много претенции за отвличане от извънземни в историята се обясняват с по-тежките случаи на сънна парализа.

4. Кошмарите срещу нощния ужас

Работата на Ърнест Хартман сочи, че най-честата тема на кошмарите е преследване. Докато възрастните често са преследвани от мъжка фигура, децата се сблъскват с животни или фантастични създания. Кошмарите са по-рядко срещани при възрастните, а децата ги изпитват най-вече на възраст между три или четири и седем или осем. 5-1O% от хората сънуват кошмари веднъж на месец или повече.

Хартман твърди, че кошмарите пряко корелират с ежедневни дейности и са показател за страх или безпокойство, с което трябва да се сблъскате. Някои често срещани причинители могат да бъдат злоупотреба с наркотици, травматични събития или загубата на любим човек. Нощните ужаси са доста различни от кошмарите. Те се появяват през първите часове сън и по време на не-бързия цикъл на очите. Силните крясъци и бойните пристъпи са много чести.

3. Известни сънища

Понякога сънищата могат да променят животи. Мери Шели пише Франкенщайн, след като сънува чудовище. "Видях отвратителен призрак на мъж, който се протяга, а след това работата на мощен двигател показа признаци на живот и се примеси с неспокойно, полу-жизнено движение." Също така, Елиас Хоу, който е пионерът на шевната машина, разказва, че е бил повлиян от ярък сън, преди да направи възможно механичното шиене.

Джеймс Уотсън, който е един от учените, открили структурата на ДНК разказва, че идеята му хрумва, след като сънува серия от спирални стълби. Ейбрахам Линкълн твърди, че войник му е разказал в съня му, че президентът е убит.

2. Хроничното хъркане може да доведе до нарушение на съня

Хората, които изпитват хронично хъркане обикновено страдат от разстройство на REM съня. По време на REM съня тези хора изпитват неравномерно дишане, повишаване на кръвното налягане, ярки сънища и парализа.

1. Ярките сънища ни помагат да учим

REM сънят започва, когато биват излъчени сигнали от основата на мозъка - област, наречена мост. Мостът разпределя сигнали към таламуса, като ги насочва към кората на главния мозък. Мозъчната кора е част от мозъка, която отговаря за учене, мислене и организиране на информация. Мостът също изпраща сигнали, които изключват невроните в гръбначния мозък, което води до временна парализа по време на REM съня. REM сънят активира зоната на мозъка, която използваме за учене. Това може да бъде изключително важен фактор за нормалното развитие на мозъка по време на ранна детска възраст.

Това може да обясни защо децата прекарват много повече време в REM сън, отколкото възрастните. Освен това, REM сънят се свързва с повишаване на протеина в мозъка. Проучванията показват, че REM сънят и ученето на умения са свързани. Отделни групи от хора са обучавани в едно и също умение, и по-голям процент от хората, които са минали през фазата на REM съня през нощта са в състояние да си припомнят умението на следващия ден. Тази теория се нарича онтогенетична хипотеза на REM съня.

Източник: listverse.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛюбопитноФизиологияСнимкиАлтернативна медицинаСпортНовиниЛеченияДиетиМедицински изследванияВидеоИсторияБотаника