Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 невероятни факта за сънищата! – I част

10 невероятни факта за сънищата! – I част

10 невероятни факта за сънищата! – I част - изображение

Сънищата са един от най-обсъжданите предмети на изследване измежду учените.

Изследването на сънищата се нарича онирология и всяка година много академични доклади се публикуват в областта по отношение на много теми, включващи съдържанието и целите на нашите сънища. И въпреки това, ние все още имаме да извървим дълъг път, за да бъдем в състояние да обясним сънищата си напълно. Има едно сигурно нещо и то е, че сънищата имат огромно влияние върху нашите мисли и емоции.

Тук са 10 невероятни факта за сънищата, първоначално публикувани от Listverse:

10. Мозъкът е активен, когато сънуваме

С помощта на ЕЕГ технология се наблюдава огромна промяна в активността на мозъка по време на сън. Наблюдавайки тези вариации, учените идентифицират 5 стадии на съня. Етапи от 1-4 и окончателен етап - бързо движение на очите (REM) или сън. Тези, които са били събудени по време на REM съня съобщават, че са сънували. Развитието на технологиите за изобразяване на мозъка дават възможност да научим много за REM съня и учените откриват, че някои области на мозъка са изключително активни по време на тази фаза - още по-активни, отколкото в будно състояние.

9. Животните и сънищата

Ние все още не сме сигурни дали животните сънуват по същия начин, както ние го правим, но изследванията показват, че бозайниците (кучета и котки, например) изпадат в RЕМ фаза на съня. Фредерик Шнайдер твърди, че много бозайници се събуждат веднага след влизане в REM сън и това е вид защитен механизъм. Също така, много птици показват признаци на REM сън, но влечугите и други студенокръвни животни не.

8. Марихуана и сънищата

Много хора, които пушат марихуана твърдят, че не сънуват, но веднага след като спрат марихуаната, съобщават за изключително вивидни и наситени сънища. Както обикновено, тези сънища се случват по време на REM съня.

Изследване, проведено през 1975 г. прави сравнение между моделите на съня на употребяващите марихуана и тези на непушачите. Резултатите показват намалена активност на движение на очите и по-малко REM сън в напушено състояние и по-интензивна REM дейност, след като участващите откажат пушенето на марихуана.

7. Епични сънища

Епичните сънища са изключително ярки и могат да променят животи. Тези сънища могат да генерират по-голяма информираност и осъзнатост за вашата природа. След като се събудите от такъв сън, е възможно да имате свеж и нов поглед върху живота си. Такива сънища могат да останат във вас в продължение на години. Хората, които изпитват такъв тип сънища често съобщават за непрекъснат сюжет, който довежда до съвсем различен поглед върху живота.

6. Половите различия в сънищата

Едно проучване показва, че жените сънуват и двата пола еднакво, а 67% от случаите героите в мъжките сънища са предимно мъже. Също така, сънищата при жените обикновено продължават по-дълго и включват по-емоционално съдържание, докато мъжките сънища включат повече насилие, автомобили и пътища. Като цяло, 8% от сънищата на хората включват сексуална активност. Най-съществената разлика е - жените сънуват повече познати места, обратното е вярно за мъжете.

КЪМ ВТОРА ЧАСТ ТУК >>>

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиПсихологияХранене при...СпортАлтернативна медицинаСнимкиНовиниЛеченияДиетиВидеоМедицински изследванияИсторияБотаника