Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как протича сънят при различните животни

Как протича сънят при различните животни

Как протича сънят при различните животни - изображение

За хората сънят е една от най-съществените биологични нужди наред с храненето и дишането. Той е абсолютна необходимост, за да може човек да бъде пълноценен в ежедневието си. Абстрахирайки се от някои изключения, човешкият вид, независимо в коя част на земята е, няма особени различия в сънните си навици. Но, вглеждайки се в животинското царство, нещата не изглеждат така. В него могат да се видят множество любопитни факти, както и разнообразие от чудатости, които могат да ни изненадат.

Започвайки с най-известните домашни любимци, които на пръв поглед са ни много познати, те всъщност могат да ни учудят изключително много, ако разглеждаме поведението им сред природата. Котките например могат да спят между 13 и 14 часа през деня, а лова оставят за през нощта. Това важи както за домашните котки, така и за дивите. Кучетата, от друга страна, оставени сред природата, изкопават дупка, в която се свиват на кълбо, за да се стоплят и да се чувстват в безопасност. В домашна среда това също личи, тъй като те предпочитат да спят в легълце или на одеяло, върху което отново се сгушват, за да заспят. А ако кучето ви спи в разтегнато състояние, това означава, че се чувства спокойно и в безопасност.

Видри Видрите притежават един от най-очарователните начини на спане. Те се носят по повърхността на водата по гръб. Най-често спят на групи, като понякога дори се държат за крайниците, за да не се разделят.


Други животни, които спят по групи са патиците. Те се подреждат в редица, в средата на която са сближени максимално една до друга, а в двата края надзирава по един индивид в полубудно състояние, за да пази останалите от опасности.

Слоновете, въпреки големия си размер, спят изключително кратко. Ежедневният им сън е не повече от два часа, разпокъсани на няколко дремки през целия ден. А вместо да легнат удобно, остават в изправено състояние.

жаба Много животни през студените месеци заспиват в зимен сън, но при жабите е интересно, че всъщност са частично замръзнали. Те дори спират да дишат, оставяйки до минимум функционирането на най-важните органи.


За да заспят, делфините изключват едната половина от мозъка си, редувайки я периодично с другата през няколко часа, за да могат да засекат евентуална опасност или да се събудят, за да поемат въздух.

жираф Жирафите спят на интервали, като всеки е с продължителност не повече от 5 минути. Те имат нужда само от 30 минути цялостен сън за един ден, макар че в плен той може да се разпростре и до 4 часа и половина.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: thefactsite.com

Снимки: thedodo.com; wallbox.ru; wall.alphacoders.com; cbc.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиТестовеПсихологияНовиниЗдравни съветиСпортЛеченияАлт. медицинаИсторияЗаведенияФизиологияХранене при...ДиетиВидеоИзследванияБотаника