Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя "Кроатоан": изчезването на една колония

"Кроатоан": изчезването на една колония

"Кроатоан": изчезването на една колония - изображение

"Кроатоан" е единствената завършена дума, открита от Джон Уайт на територията на остров Роаноук на 18 август 1590 г., при търсенето на английските колонисти, от които неговата дъщеря и внучката му Вирджиния Деър, оставени там три години по-рано.

Уайт е британски изследовател, артист, картограф и губернатор на английска колония, установена на остров Роаноук. През май 1587 г. той отплава с повече от 100 души; те са втората група преселници, изпратени от сър Уолтър Райли към Северна Америка. Колонията е създадена през юли, но на 25 август 1587 г. Уайт тръгва обратно към Англия. Той пристига през ноември, но поради войната с Испания е невъзможно да осигури експедиция към Роаноук незабавно. При завръщането му на острова през 1590 г. се ражда името на неговата "Изчезнала колония", тъй като заселниците са изчезнали почти безследно.

Уайт съобщава, че думата е била издълбана върху едно от дърветата "с четливи главни букви".

По-рано същия ден той намира първите три римски букви "CRO", издълбани върху дърво, разположено на отвесна скала. Но на нито едно от местата не открива кръст – таен, съгласуван с колонията знак – който следва да бъде оставен, в случай на беда. Изявленията на Уайт и липсата на кръст показват, че той е бил успокоен при находката, тъй като според него думата "определено е знак" за това, че заселниците са се преместили в Кроатоан – град на индианските племена близо до Cape Hatteras (нос в Северна Каролина). 

Уайт разказва, че членовете на колонията са обсъждали оставянето на подобно съобщение за него три години по-рано, въпреки че тогава са смятали да се преместят 50 мили във вътрешността на континента, а не 60 южно към изолиран, граничен остров. Той разпознава Кроатоан като роден град на индианеца Мантео, който провежда две пътувания до Англия през 1580 г. и изглежда приветства усилията на английските заселници. (Смятало се е, че майката на Мантео е племенен монарх на кроатоанците).

Антрополозите вярват, че думата "Кроатоан" може да е комбинация от две думи на език на Алгонкинските народи, които означават "град за разговори" или "град на съвета".

Редактор: Наталия Тотева

Източници: ncpedia.org, britannica.com

Снимки: welt.de, lynncinnamon.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовини