Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство "ДИМ. Истории за тютюна" - една неконвенционална изложба в няколко части

"ДИМ. Истории за тютюна" - една неконвенционална изложба в няколко части

"ДИМ. Истории за тютюна" - една неконвенционална изложба в няколко части - изображение

Началото на изложбатаЦигареният дим. Това почти невидимо явление, превърнало се в необходимост, присъства активно в живота на човека от векове. Гъст и опияняващ, той се спуска в разговорите на хората наедно с думите им, като ги попива и поглъща изцяло.

Цигарата – един битов предмет, привидно с нищо по-различен от другите продукти на пазара, става свидетел на твърде много исторически и политически бури. Тя, цигарата, създава предпоставките за огромен икономически растеж в България. Цигарата – едновременно отрова и лекарство, аристократичен лукс и кръчмарско падение. Цигарите – папироси с по няколко грама тютюн, които, събрани заедно и хронологически свързани, изграждат цяла една историческа канава.

Вече разбирате колко необикновен продукт е всъщност тютюнът. Точно затова той попада във фокуса на една необикновена изложба "ДИМ. Истории за тютюна".

Изложбата е сред централните събития на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" и е разположена на възможно най-подходящото тематично място – в сърцето на тютюневите складове в града. В нея се проследява историята на тютюна и неговото икономическо, обществено и културно влияние по териториите на България и околността през последните 150 г.

Поради огромния си мащаб, експозицията е позиционирана в четири зали в хронологичен ред. Аранжировката впечатлява с иновативност и интерактивност, бягаща от традиционното музейно експозе.

Едно от триизмерните изображения в изложбата

С влизането в залата ще потънете в триизмерно разположени изображения и огромни платна, спускащи се от тавана до земята, давайки кратка и любопитна информация на посетителите. Някои от картините са отпечатани на големи по размер пердета, които разделят първата галерия на няколко тематично разделени части.

В тази зала ще разберете как тютюнът е навлязъл в българските земи през Османската империя, как се е възприемал от османците, както и някои интересни функции на растението в миналото. Любопитни факти като това, че тютюневите листа са се ползвали като лекарство, а в Истанбул самият султан забранявал пушенето, ще ви оставят повече от изненадани.

Експозиция
Пейката представлява р. Марица, която пресича Пловдив на две части

Във втората зала интересната аранжировка продължава. Там вече, освен информационни табла и триизмерни снимки от архиви, може да видите истински уред за сушене на тютюн, а до него готовия продукт, изсушен и нарязан, готов за продаване.

уред за сушене на тютюн

В тази зала се проследява и тютюнът в процеса на индустриализация и урбанизация през първата половина на XX век. Ще имате възможност да видите и кратка част от документален филм, показващ дегустация на тютюн.

В зала №3 ще може да потънете изцяло в тютюневите складове и бурните исторически събития, които връхлитат не само България, но и цяла Европа. В тях отново тютюнът играе ключова роля в социалния статут на хората, превръщайки се в една от най-противоречивите селскостопански култури.

тютюноработнички

В последната зала вече ще се насладите на художествената страна на историята за тютюна. С прожекция на филма "Тютюн" по романа на Димитър Димов и други произведения на изкуството ще разгледате цигарите през една по-артистична визия. Някои картини шокират и впечатляват с неконвенционалната смесица на старата традиция със съвременната перцепция за тютюнопушенето.

картина

Но това, което най-силно стопля сърцата на посетителите в последната галерия, са витрините с изложени кутии с цигари от близкото минало. Разглеждайки ги, хората с изненада и носталгия откриват някоя позната кутия и започват да си спомнят, че някой дядо, чичо или самите те са пушили подобни цигари.

витрина с цигари

Така тази изложба съумява да представи историческия и икономически аспект на тютюневия лист в България, да ви пренесе във времето през личните истории на тютюноработниците, да ви постави пред спектъра на художественото, а накрая да ви накара да почувствате носталгия от лично преживяното, включвайки в изложбата старата ви кутия "Средец" или "Слънце".

 

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияНовиниСпорт и туризъмЗаведенияСпециалистиОбразованиеОрганизацииАптекиЛюбопитно