Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Пловдив - третият най-древен град в Европа

Пловдив - третият най-древен град в Европа

Пловдив - третият най-древен град в Европа - изображение

За пореден път в класацията на "Telegraph" за най-древни градове в Европа на челните места се нареди Пловдив. В проучванията от 2009 г. българското селище бе поставено на 5 място, а в тазгодишната подредба се изкачва две позиции нагоре и заема престижното 3-то място.

Причината за това е, че първите следи от местно население датират от преди 4000 г. пр. Хр. Останките от неолитни селища разказват за история, продължаваща около 6000 г. Доминиращите култури в миналото са предимно тракийската, гръцката и римската, последната от които изгражда значителният по мащаб град с няколко малки селца в близост.

Голяма част от руините са запазени и до днес: античният театър на Филипополис в центъра на града; античният стадион, датиращ от II в. сл. Хр.; археологическият комплекс "Небет тепе".

Античен театър

От древността до наши дни Пловдив остава важен икономически, туристически, културен и транспортен център. Със сигурност не биха ви стигнали ден или два, за да опитате от всички изкушения, които ви предлага градът на седемте тепета. Освен с антична, Пловдив е известен и с възрожденската си архитектура. Тръгвайки на разходка сред хълмовете Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе, ще потънете в характерната за XVIII – XIX в. архитектура, преплитаща се с древни руини и останки от античността.

Старият град

Сред трихълмието (тримонцуима) се простира най-дългата и една от най-красивите пешеходни улици в Европа.

Пешеходната улица

А в близост до нея има множество прекрасни места за отдих, едно от които е Цар-Симеоновата градина. В нея се намира и най-новата забележителност на града – "Пеещите фонтани" – атрактивна за множество хора както денем, така и нощем, когато нежната музика и феерично разпръскващата се вода, са съпътствани с впечатляващо светлинно шоу.

Пеещите фонтани

Популярният арт център "Капана", известен още като душата на града, е носител на история още от XV в., когато в близост до настоящото местоположение се е намирала занаятчийската чаршия. В наши дни средновековното занаятчийство бива възродено именно в „Капана“. Дори наименуването на уличките носи духа на старото време - "Железарска", "Златарска", "Абаджийска", "Кожухарска". Ежегодните фестивали в малкия арт квартал събират изпълнители и туристи от цял свят. В тези празнични дни градът кипи от различни по стил музика, танци и разнообразие от изкуства.

Капана

Пловдив, разбира се, не може да бъде цялостно представен по този начин. За да усетите истинската културна атмосфера на третия най-древен град в Европа, трябва да вдишате от въздуха там, да се насладите на живописните улички и да не пропуснете музеите, които да ви покажат цялостното историческо и културно наследство, с което разполага Пловдив.

 

Автор: Милена Минчева

Източник: telegraph.co.uk

Снимки: visitplovdiv.com; wallpaperup.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиЛайфстайлСпорт и туризъмЗаведенияНовиниСпециалистиОбразованиеОрганизацииАптекиЛюбопитно