Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Нация на затвора: изложба показва системата отвътре

Нация на затвора: изложба показва системата отвътре

Нация на затвора: изложба показва системата отвътре - изображение

С над 2 милиона души зад решетките в САЩ има повече затворници от която и да е друга нация. Макар че 4,4% от световната популация пребивава на територията на Щатите, близо четвърт от всички престъпници са приютени от затворите й. Според "World Prison Brief" съотношението на затворниците към общото население е на второ място в света - 666 към 100 000 жители, победено само от малка островна държава на Сейшелските острови.

Според доклад на Американското министерство на правосъдието от 2017 г. още 3,8 милиона души са наказани с пробация, докато 870 500 бивши затворници са освободени условно през 2015 г. Проучване от 2016 г., проведено от неправителствена група, която защитава "The Sentencing Project", показва че афроамериканците и латиноамериканците са лишавани от свобода с 5,1 и 1,4 процента повече от хора от европеидната раса; в 11 щати поне един на всеки 20 тъмнокожи мъже е в затвора.

Въпреки че испанците и афроамериканците обхващат около 32 % от американското население, те съставляват 56 % от затворниците през 2015 г. според Национална асоциация за напредък на чернокожите (NAACP). Тази криза е тема на "Нацията на затвора" – изложба на Нюйоркската фондация "Апертура" и на придружаващото я издание на списанието "Апертура", като и двете се фокусират върху способността на фотографията при създаването на визуално знание за затворническата реалност.

Затвор
"Една от основните причини за целта ни се явява масовото лишаване от свобода и неспособността на затворниците да документират и записват актуалните условия на живота в затворите", коментира редакторът Никол Р. Флийтуд, доцент по "Американистика" в университета "Рутгенс" в Ню Джърси.

Затвор

"Дори за свободните хора (фотографи), които отиват в затворите, за да снимат, достъпът действително зависи от раса и пол, като белите мъже могат много по-лесно да прекрачат прага, отколкото жените или цветнокожите."

Специалният брой на "Апертура" включва работата на дузина фотографи и писатели. Заглавието е не просто позоваване на мащабността на проблема, но и на факта, че масовото лишаване от свобода създава мрежи на публични агенции и частни компании, които се възползват от системата." 

Затвор Затвор

Някои от най-трогателните портрети са дело на Дебора Лъстър, която фотографира затворници от театралната група на най-големия затвор за максимална сигурност в света – щатския затвор на Луизиана. Центърът за задържане е познат и с името на плантацията, която преди това заема територията му – "Ангола" – на името на родината на много от поробените африкански работници.

"Тези потрети са невероятно силни и наистина подчертават индивидуалността на субектите, повечето от които са осъдени до живот и ще умрат в Ангола", коментира Майкъл Фамиджети, редактор на списание "Апертура".

"Краймс е в затвора заради престъпления с наркотици", пише Флийтуд. "Той прави цяла серия от сапуни с отпечатани върху тях лица и фотографии, които събира от списания и други налични източници. Да, той не прави сам снимките, но използва фотографски изображения, за да коментира криминализацията."

Отпечатани фотографии
 Джеси Краймс създава ръчно отпечатани портрети върху затворнически сапуни.

"Дори да нямате никакъв опит със задържането или близки хора в затвора, това е проблем, който засяга всички американци. Смятаме, че фотографията е едно невероятно мощно средство за нагледно представяне на системата. Ние просто приемаме като даден начина, по който решаваме свързаните с престъпления и наказания въпроси. Това, което наистина е необходимо, е да се помисли критично и креативно спрямо системата, защото нейният мащаб сам по себе си е далеч от пропорционален."

Източник: edition.cnn.com

По статията работи: Наталия Тотева

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияСпортЛюбопитно