Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Щом радиацията убива хора, то как помага в лечението на рак

Щом радиацията убива хора, то как помага в лечението на рак

Щом радиацията убива хора, то как помага в лечението на рак - изображение

Гари Ларсън, медицински директор, разяснява пред Quora отговора на въпроса:

Щом радиацията убива хора, то как помага в лечението на рак?

"Е, нека перифразираме – Ако водата дави хората, то защо е жизненоважна за човешкия живот? – или пък – Ако ножовете убиват хора, защо скалпелите се използват по време на операция?

Всяка крайност е опасна, но правилната доза и употреба може да се окаже животоспасяваща. Радиационната терапия, използвана за лечение на рак, се прилага с точност до под милиметър. Определената доза е достатъчна да убие раковите клетки, оставяйки здравите непокътнати".

Как обаче всички клетки, различни от ракови, оцеляват?

"Преди всичко, защото обикновените клетки се разделят ограничен брой пъти по време на оставащия живот на пациента, докато раковите се разделят неограничено. Ако популацията на здрави клетки е подложена на смъртоносна доза радиация, то някои от клетките ще загинат, опитвайки се да се размножат, други ще бъдат непокътнати, а трети ще умрат след няколко цикъла на делене. Вече сме научили със сигурност каква доза радиация е нужна, за да убие рака, но и да позволи на организма да продължи пълноценното си функциониране".

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: forbes.com

Снимки: bsnscb.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиЛюбопитноИсторияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаПатологияФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки