Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Съветският съюз прикрил по-мащабна ядрена катастрофа от тази в Чернобил

Съветският съюз прикрил по-мащабна ядрена катастрофа от тази в Чернобил

Съветският съюз прикрил по-мащабна ядрена катастрофа от тази в Чернобил - изображение

Тази седмица в медиите се появиха свидетелства, че СССР е прикрил ядрена катастрофа 4 пъти по-мащабна от Чернобилската, що е отнася до броя на хората, заболели от остра лъчева болест, но благодарение на усилията на Москва всичко останало в тайна досега.

Светът знаеше, че през август 1956 г. радиация в следствие на тестове на съветски ядрени оръжия в Семипалатинската област в Казахстан, погълнала казахския индустриален град Уст-Каменогорск в следствие на което повече от 600 души се разболели от лъчева болест. Въпреки това досега не разполагахме с достатъчно подробности за ядрения инцидент.

Московска научна експедиция била изпратена на място, за да проследи последствията от радиационното бедствие. В казахските степи те регистрирали мащабно радиационно замърсяване и лъчева болест. Ядрените тестове продължили, а учените останали да наблюдават последствията от радиацията, без да казват на засегнатите хора или на външния свят.

Докладът на учените от московския Институт по биофизика бил открит в архива на Института по радиационна медицина и екология в Семей, Казахстан.

През 50-те и началото на 60-те години на XX век в Семипалатинск били проведени повече ядрени тестове отколкото където и да било другаде по света. След разпадането на СССР западните журналисти постоянно публикуваха материали за очевидните здравословни последици за населението след експериментите. Някои скорошни проучвания са установили радиационните нива, измервайки например радиоактивните изотопи в зъбния емайл.

Доклад

Новоразкритият доклад, който представя "резултатите от радиоактивното изследване на Семипалатинския регион" и е определен като "топ тайна", за първи път показва колко много са знаели съветските учени по онова време за това бедствие и разкрива мащабите на потуления инцидент.

По време на трите научни експедиции до Уст-Каменогорск московските изследователи регистрирали мащабно и устойчиво радиоактивно замърсяване на почвата и храната, не само там, но и в останалите градове и села на източен Казахстан.

По следите на радиоактивните облаци

В средата на септември 1956 г., месец след радиоактивните взривове, радиационните нива в Уст-Каменогорск все още били около 1.6 милирема за час, което е стотици пъти над "допустимите стойности".

През следващия месец експедицията минала през много села. "Близо до Знаменка радиоактивните вещества, които засягали хората и околната среда, продължавали да изтичат години наред." Изтичането там било "опасно за здравето" и по-сериозно и опасно отколкото в района на Уст-Каменогорск."

Военните медици, посетили селото след ядрения тест, проведен през август, открили трима човека с остра лъчева болест.

През 2002 г. Константин Гордеев от московския Институт по биофизика публикува карта, която показва пътя на радиационния облак, който на 24 август 1956 г. преминал над Знаменка и Уст-Каменогорск.

Малко по-рано, на 12 август бил извършен друг ядрен опит, който изпратил радиоактивен облак над Караул. Военната експедиция от 1956 г. открила, че 3 години след взривовете последиците са все още "опасни за здравето".

Научната експедиция основала специална клиника, контролирана от Москва, чиято задача била да наблюдава радиационните нива и да проследява здравословните последствия от тях. тя регистрирала около 100 000 човека, които били изложени на ефектите от ядрените тестове, както и техните деца.

Дълго време клиниката била известна като Антибруцелозен диспансер № 4. Според Апсаликов името било подбрано така, че да не привлича вниманието към истинската й дейност, която била класифицирана като строго секретна до 1991 г. Според Борис Гусев, който започнал работа в Диспансер № 4 през 1962 г., много доклади от архивите на клиниката били или отнесени в Москва, или унищожени.

Според един от докладите след теста от 1956 г. били хоспитализирани 638 човека с диагноза радиационно отравяне. Те са 4 пъти повече от диагностицираните случаи след Чернобилския инцидент – 134. Никой не знае точно колко са починали.

Изтеклият в пресата доклад на експедицията от 1956 и 1957 г. е един от малкото неунищожени и останали в страната. След откриването на завишени нива на радиация във фекалиите на хората южно от Уст-Каменогорск, хората спрели да ядат местна храна.

Експедицията призовала за преустановяване на консумацията на местно зърно и определя като нецелесъобразно провеждането на атомни тестове /особено подземни взривове/ преди пълното прибиране на реколтата от полята, за да може храната да се предпази от радиацията. Очевидно тяхната препоръка не била взета под внимание.

Докладът също така омаловажава опасностите, казвайки, че различните промени в нервната система и кръвта на хората, регистрирани от лекарите, не могат да се определят като промени, възникнали в следствие само на йонизиращата радиация. Вместо това те търсят причините в ниската хигиена, бедната диета и различни заболявания като бруцелоза и туберколоза.

Атмосферните бомбени тестове в Семипалатинск спрели през 1963 г. Въпреки че днес по-голяма част от този район е безопасен за живеене, някои области никога няма да се върнат към естественото си състояние, твърди Апсаликов. "Ситуацията при други е неизвестна и потенциално опасна."

Информацията за степента на радиационното замърсяване и ефектите му върху здравето на хората, е все още непълна и вероятно никога няма да узнаем пълната истина за тази ядрена катастрофа.

източник: newscientist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияАнкетиЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаБотаника