Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Шоколад за разменна валута

Шоколад за разменна валута

Шоколад за разменна валута - изображение

Има два типа хора в света: тези, които харесват шоколад, и тези, които обичат шоколад.

Трудно се намират хора, на които не им допада така нареченият "вкус на боговете". Въпреки че много от нас се опитват да избягват сладкото и захарта, на парче шоколад трудно може да се устои.

Но знаете ли, че какаовите зърна, от които се прави шоколадът, са използвани за търговия преди почти 2 000 г.пр.Хр. Друго интересно още е, че тогава шоколадът не е имал настоящия си сладък вкус, а се е консумирал под формата на горчива напитка.

Но как се стига до цялата тази трансформация във вкуса и функциите на какаото?

шоколад

Антрополози са открили, че шоколадът се е добивал от култури, намиращи се в Мексико. Историята на шоколада започва в Месоамерика. Племената на ацтеките, са търгували с маите за какаови зърна, тъй като те вярвали, че са подарък от бога на мъдростта. Когато ацтеките започнали да доминират в Месоамерика, те се опитвали усърдно да култивират какаови зърна, които за съжаление не могли да се отглеждат в сърцето на тяхната цивилизация. Поради това те са били принудени да разчитат на маите и да търгуват с тях за семена от какао. Известно е, че в този период от човешката история те имат толкова висока стойност, че са били използвани като форма на валута.

Първоначално шоколадът се консумира като горчива, пенлива течност, смесена с пюре от царевица, вода и подправки. Напитката е била предназначена предимно за аристокрацията и военната прослойка.Веществото е действало като афродизиак, затова олмеките, маите и ацтеките са вярвали, че притежава някакви мистични и духовни качества. Какаовите зърна, произвеждащи този древен течен шоколад, са използвани до голяма степен като бартерна валута за обмен на храна и дрехи. 

Историята ни показва колко важен е бил шоколадът, но и до днес той успява да играе съществена роля в живота ни. Валутата в съвременния свят може да е в стандартизирана форма, но шоколадът продължава да бъде жизненоважен. Независимо дали става дума за петгодишно дете или 35-годишна жена, шоколадът има властта да угоди на всяка душа.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: food.ndtv.com

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноХранене при...Здравни съветиВидеоИсторияДиетиЛеченияСпортАлт. медицинаЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводители