Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Хората и котките имат идентични мозъчни региони, отговарящи за емоциите

Хората и котките имат идентични мозъчни региони, отговарящи за емоциите

Хората и котките имат идентични мозъчни региони, отговарящи за емоциите - изображение

Имали ли сте някога чувството, че вие и вашата котка всъщност си приличате? Само помислете за това - обичате да спите, котката ви обича да спи; обичате да се излежавате на слънце, котката ви буквално се разтапя от удоволствие под слънчевите лъчи; вие съдите хората, котката ви също... и то до такава степен, че се чудите как същество, което дори не притежава силата на човешкия език, може да ви съди толкова сурово, че да ви накара да оспорите всичките си житейски избори. Както може би ви стана ясно, вие и вашият котарак споделяте редица прилики. Но някога чудили ли сте се дали тези прилики надхвърлят простото взаимно влияние?

Е, оказва се, че да. Никълъс Додман, специалист по животинско поведение и директор на училище за ветеринарна медицина "Туфтс" в Бостън, установява, че котките и хората имат почти еднаква мозъчна структура - особено в региона, който контролира емоциите. Подобно на хората, котките имат темпорален, окципитален, фронтален и париетален лобове в мозъка си. Мозъкът на котката също съдържа сиво и бяло вещество, а връзките в него очевидно са идентични с тези на хората. 

Освен това, Додман обяснява, че в мозъка на котките се освобождават невротрансмитери подобно човешкия, когато се сблъскват с информация, свързана с петте им сетива. Те също имат краткосрочна и дългосрочна памет и могат да си припомнят информация до 16 часа назад в миналото, по което вероятно надминават способността на някои хора.

Е, изглежда, че котките и хората си приличат повече, отколкото си мислим. Може би кучето трябва да отстъпи мястото на котката като най-добър приятел на човека? Тема за размисъл.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psych2go.net

Снимка: Youtube.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАнкетиИсторияАлт. медицинаНовини