Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Харуки Мураками - от земното към трансцендентното

Харуки Мураками - от земното към трансцендентното

Харуки Мураками - от земното към трансцендентното - изображение

Харуки Мураками - писателят на тишината.

В личния си живот Харуки Мураками намира спокойствие в малките неща. Известен е със своята педантичност и търпение. Когато се появи идея, Мураками веднага я записва, но в случай, че музата му убягва, той търпеливо изчаква момента, в който ще се възвърне. В работата си той няма напрежение и стресиращо бързане. Когато не пише авторски книги, той превежда творби на чуждестранни писатели. Негов е приносът за наличие на качествени японски преводи на автори като Фицджералд, Джон Ървинг и Селинджър.

Преди да преоткрие своята мистична дарба, писателят е управлявал джаз бар, наречен Peter Cat. Започнал внезапно и изненадващо да пише. Потребността да създаде роман описва сам като "топло и чудно усещане". Но сътворяването на книга за Мураками не е поредната тривиална работа. Това е метафизична дейност, която свързва две паралелни вселени. И макар сюжетите му невинаги да се развиват в географските рамки на Япония, неговата отличителна стилистика втъкава имплицитно във всеки ред родната му култура.

Японският писател смята, че историите, които пише, сформират цяла една вселена на съновидения, но той ги преживява и пресъздава не за себе си, а за своята аудитория. Писателят иска да пренесе читателите си в своеобразен трансцендентен свят.

Въображението на Мураками не е прекалено диво и необуздано. Писателската му дейност започва като обикновена дългосрочна работа, но се превръща в сюрреалистично намигване с око към читателите. Той създава абсолютна експлозия от идеи и изображения, но в сърцевината на нещата е винаги историята за една човешка душа, която е притисната и съкрушена от морален дълг. Неговите истории разказват за изборите, които имаме и същевременно нямаме; за пътищата, които поемаме и които сме принудени да поемаме. Кризата, която преживяват героите му обаче, той представя умело и фино, бягайки от помпозността и драматизма. Неговият свят просто е завършен.

Всеки успешен писател може да изгради персонаж, който резонира с читателите. Но такъв тип характер винаги ще бъде герой от типизирано време и място.

Мураками създава персонажи от друг тип. Неговите истории са като карта към вътрешния свят на собствените ни души. А авторският глас ни води из дебрите на несъзнаваното. Приключението, което поемаме с един негов роман, може да бъде интерпретирано като пътуване из душата на писателя, сред мислите на даден герой или към самите нас. Но независимо от възприятието, медиаторът на това вдъхновяващо преживяване винаги остава Харуки Мураками.

И въпреки дълбочините, в които потъваме, четейки романите му, оказва се, че авторът намира своето удоволствие от живота в едни от най-простичките неща в ежедневието – домашните задължения. Явно светът на мечтаното по някаква странна логика трябва да се намира в най-земните прояви на човека.

Живеем в обикновен свят и някак си, без да сме потънали достатъчно в тривиалните баналности на живота, не е възможно да достигнем до трансцендентното. Именно този своеобразен елемент на дуалност в творчеството на Мураками го прави единствен по рода си. Може би именно това го превръща във великолепен автор. Неговите книги имат способността да смирят душата по време на буря.

Редактор: Милена Минчева

Източник: fthinking.org

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл