Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Френски експерти изследват предполагаема скица на Мона Лиза

Френски експерти изследват предполагаема скица на Мона Лиза

Френски експерти изследват предполагаема скица на Мона Лиза - изображение

Рисунка на гола жена, нарисувана с въглен вероятно е първоначалната скица на Мона Лиза. В това са убедени френски експерти по изобразително изкуство, които повече от месец анализират ренесансовото откритие, което е част от музея Конде още от 1862г. Скицата носи името „Мона Вана“ и се помещава в замъка „Шантили“, който се намира на 50 км от Париж.

Мона Лиза

Рисунката е закупена през 1862 от херцог Д'Омaл за внушителната сума от 7000 франка и в началото е била смятана за творба на Леонардо. С течение на времето, специалистите започват се съмняват относно авторството и са по-склонни да приемат, тя само е рисувана в работилницата на Да Винчи. Според друга хипотеза тя е рисувана от негов ученик.

Скорошни изследвания, обаче, установят, че италианският художник най-вероятно работи съвместно и по двете картини. Повече от 10 експерти анализират скицата, като използват различни методи за сканиране и прилагат различни техники.

изследване на картина

Смятаме, че скицата е била подготовка за картина с маслени бои. Това не е някакво бледо копие“, споделя кураторът Матьо Делдик. Той допълва, че е възможно художникът да я е нарисувал поне частично.
Всички са убедени, че има доказателства, които могат да препишат авторството на Леонардо.
Сред тях са физическата прилика между двете жени, големина на двете картини и малките дупки по краищата на скицата, които евентуално свидетелстват, че е била сложена на платно, на което е прекопирана. Според експертите „построяването” на тялото в пространството, щрихите на лицето и ръцете, както и светлосенките със сигурност могат да бъдат дело на Леонардо. Но има едно важно уточнение. В горния край на творбата щрихът е направян с дясна ръка, докато Леонардо е бил левичар.

анализатор

Специалистът по консервация Брюно Мотен потвърди, че рисунката датира от времето на художника през 15 в. Изследвания установяват, че това не е копие на изгубен оригинал, но е прибързано да се обявява, че творбата е рисувана от Леонардо.

„Изисква се много търпение от страна на всички“. Имаме още много да работим по скицата. Рисунката е много трудна за анализ, понеже е много деликатна“, завършва консерваторът на Лувъра. Той допълва, че до 2 години ще бъде установено, кой авторът. Целта е тя да бъде включена в изложбата на музея по случай 500 години от смъртта на флорентинския художник.

Леонардо да Винчи, е един от големите гении на своето време. Един от най-известните му шедьоври, нарисуван с маслени бои върху дъска от топола е „Мона Лиза“.

източник: bbc.com; independent.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимки