Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Малко сън и повече продуктивност: Ежедневните навици на Леонардо да Винчи и Никола Тесла

Малко сън и повече продуктивност: Ежедневните навици на Леонардо да Винчи и Никола Тесла

Малко сън и повече продуктивност: Ежедневните навици на Леонардо да Винчи и Никола Тесла - изображение

В съвременното общество пълноценният сън е важен ритуал и ние сме много взискателни към него. Но в миналото хората са имали други разбирания по този въпрос.

Още преди настъпването на Индустриалната революция хората разпределяли времето си за сън на две части – първи и втори сън. Голяма част от гениите и учените през този период усъвършенстват практиката като я прилагат в съответствие към ежедневните си задачи.

Повечето хора от Прединдустриалната епоха са прилагали т.нар "бифазен режим" - сън по 2 пъти на ден. Но за личности като Леонардо да Винчи и Никола Тесла сънят е просто загуба на време. Двамата предпочитали да спят на много пъти през деня за кратко или прилагали т.нар. "полифазен режим" на съня.

 

Методите за сън на Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи прилага следния метод – на всеки 4 часа той спи по 15 минути. Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и дава на да Винчи 6 часа повече, за да твори. Следвайки режима, великият художник си спечелва 20 продуктивни години повече.

За първи път т.нар. полифазен сън се практикува от Леонардо да Винчи, но с течение на времето се появяват и други разновидности:

Методът Сиеста – 5 часа сън през нощта и час и половина следобедна дрямка

Методът Дъевримен – около 3 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка

Методът Димаскион – на всеки 6 часа 30 минути сън

Методът Уберман – на всеки 4 часа около 20 минути сън

Методът на Тесла – 2 часа сън през нощта и 20-минутна следобедна дрямка

Методите за сън на Никола Тесла

Никола Тесла не е спял повече от 2 часа на денонощие.

Въпреки постиженията си методът, който е практикувал този негов навик не е препоръчителен. Може би поради факта, че това е една от главните причини за емоционалния му срив едва на 25 – годишна възраст.
Професорите на Тесла в университета предупреждавали бащата на гения, че навиците му за работа и сън го "убиват малко по малко".

Но защо тези хора са се подлагали на такъв строг режим? Причината е очевидна: Повече време означава - в идеалния случай - повече производителност на труд.

Изследване от 1989 г., публикувано в Work & Stress, установява, че полифазният сън подобрява продуктивността. По този начин, не само имате повече време, за да свършите това, което трябва, а може би дори и да получите по-добри резултати, когато го направите.

Ако имате много работа, а времето не ви стига просто се опитайте да промените някои от ежедневните си навици. Просто ни направете услуга и не стигайте до крайности, подобни на Никола Тесла.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: curiosity.com; magniflex.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияСнимкиСпортАлт. медицинаНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника