Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Пет тайни, скрити в известните картини на Леонардо да Винчи

Пет тайни, скрити в известните картини на Леонардо да Винчи

Пет тайни, скрити в известните картини на Леонардо да Винчи - изображение

Дори и най-великите художници не изпипват нещата до последния детайл. Какви тайни се крият в творбите на легендарния художник Леонардо да Винчи? Разберете с нас!

Грешка в картината "Спасителят на света"

Спасителят на света

Ако погледнете отблизо картината, ще забележите, че сферата в ръката на Исус е прозрачна. Но Леонардо, който внимателно изучавал законите на оптиката, е трябвало да знае, че фонът зад кристалната сфера не може да се появи по този начин. Той трябва да се увеличи и да не се фокусира.

Изненадващи факти за "Тайната вечеря"

Тайната вечеря

Какво би могло да обедини Исус и Юда на тази картина? Има легенда, според която един и същи човек е бил използван за модел, както за Исус Христос, така и за Юда. За съжаление, не е известно кой е той. Според легендата Да Винчи намира своя Исус в църковен хор, където той е служил като хорист. По-късно, когато картината е почти завършена, художникът не може да намери някой за ролята на Юда и използва пиян човек, който случайно вижда да лежи в канавка. Когато Да Винчи завършва образа на Юда, моделът признава, че е разпознал картината, защото е позирал като Исус преди 3 години.

Друг интересен детайл в тази картина е обърната солница, която се намира близо до Юда. Възможно е това да подкрепи вярването, че разпръснатата сол води до неприятности, тъй като картината изобразява момента, в който Исус казва, че един от хората на масата ще го предаде.

Откритие относно "Портретът на Изабела Д'Есте"

Изабела Д'Есте

Според учените той принадлежи към произведенията на Леонардо да Винчи. Това се потвърждава от пигмент и грунд, идентични с тези, използвани от художника, както и от самото изображение на жената, която прилича много на Мона Лиза - особено нейната усмивка. Въглероден тест доказва, че картината е рисувана между 1460 и 1650 година е 95 %.

Различните версии на "Дамата с хермелина"

Дамата с хермелина

Френски учен открива под известната картина "Дамата с хермелина", че тя е рисувана на три етапа. Първо художникът я изобразява без дамата, после добавя хермелина, а накрая променя животното – прави го по-голямо и променя цвета на козината му от сив на бял.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимки