Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Никола Тесла: гениален учен, ужасен бизнесмен

Никола Тесла: гениален учен, ужасен бизнесмен

Никола Тесла: гениален учен, ужасен бизнесмен - изображение

Никола Тесла често е определян като един от най-важните учени и изобретатели в историята, тъй като неговите открития в областта на електричеството далеч предхождат времето си и влияят върху развитието на технологиите и живота дори днес. Въпреки постиженията си, Тесла умира без пукната пара и без признанието, което заслужава и по-късно ще получи.

Геният, който дарява светлината на света днес, има заслужено място в залата на славата на учените, посвещават му статуи по улиците и дори съществува инженерна награда, носеща неговото име. Приживе Тесла не е толкова успешен…

Брилянтен учен, ужасен бизнесмен

Никола Тесла е роден през 1856 г. в град Смилян, който днес е част от Хърватска, но тогава се е намирал в границите на Австро-Унгарската империя. Баща му е свещеник, а майка му, въпреки че не била образована, имала нюх към машините и невероятна памет.

"Парите не представляват такава ценност за мен, както за повечето хора. Инвестирал съм всичките си пари в експерименти, с които направих нови открития, които позволиха на човечеството да води по-лесен начин на живот."

Никола Тесла

Кариерата на Тесла като изобретател започва рано. Докато работи в Централния телеграфен офис в Будапеща, когато е само на 26, той прави първата си скица на въртящо се магнитно поле, изключително важна идея, която и днес се използва в много електромеханични устройства. Това голямо постижение полага основите на бъдещите му изобретения, включително мотора за променлив ток и през 1884 г. го отвежда до Ню Йорк. Той е примамен от Томас Едисон да работи в революционната му инженерна фабрика Edison Machine Works.

Често се твърди, че брилянтността на Тесла била правопропорционална на липсата му на бизнес нюх и умения и той не можел да види бъдещата продажбената стойност на своите идеи и изобретения. Точно обратното – Томас Едисон е едновременно изобретател и ловък бизнес магнат, който винаги гледа към портмонето и често се кара с Тесла заради методите и идеологията му. Два гениални ума не могат да съществуват едновременно на едно и също място – съвместната им работа продължава само година.

Никола основава своя лаборатория, където развихря изобретателността и гениалността си - Tesla Electric Light and Manufacturing. Там той експериментира с ранната рентгенова технология, електрическото съпротивление, дъгови лампи и други свои идеи. По-късно се мести в Колорадо и след това отново в Ню Йорк, където прави други велики научни постижения, включително в областта на турбините, построява първата станция за водородно гориво при Ниагарския водопад и най-важното – усъвършенства системата за променлив ток.

Паралелно с работата си, ексцентричният и често сензационен Тесла обича да общува с репортерите, обещавайки им нови футуристични изобретения. Това спира няколко години преди смъртта му, когато става отшелник. Тесла умира през 1943 г., разорен и сам в нюйоркска хотелска стая.

"Ученият не търси незабавен резултат. Той не очаква, че неговите усъвършенствани идеи ще бъдат възприети с готовност. Неговата работа е като на градинаря – за бъдещето. Негов дълг е да положи основите за онези, които предстои да дойдат, и да им посочи пътя. Той живее, труди се и се надява."

Никола Тесла

Благодарение на шепа поддръжници наследството на Тесла се възражда в последните години. Те популяризират работата и достиженията му и се надяват скоро на мястото на бившата му лаборатория в Лонг Айлънд, Ню Йорк, да бъде изграден научен музей, посветен на учения.

Точният брой на патентите на Тесла е спорен и някои от тях все още не са открити. Смята се, че той е баща на поне 300 изобретения (много, от които са свързани помежду си), в допълнение към неизброимите идеи, които е разработил в кариерата си.

Променливият ток

Вероятно най-известното и важно откритие на Тесла е променливият ток (AC), който е отговор на неефикасното изобретение на стария му шеф Едисон – правият ток в новата електрическа епоха. Докато електрическите станции за прав ток изпращат електричеството по права линия, променливият ток сменя посоката си бързо и то при висок волтаж.

Наистина електрическите линии на Едисон, които кръстосват крайбрежието на Атлантическия океан, са къси и слаби заради правия ток, докато променливият ток можел да изпраща електричество на много по-далечни разстояния. Въпреки че Томас Едисон разполага с повече ресурси и добра репутация, електрическата мрежа за променлив ток на Тесла се превръща в стандарт. Няколко десетки патента на Тесла са обвързани с променливия ток.

Трансформаторът на Тесла

Трансформаторът на Тесла
Никола Тесла пред своя трансформатор

Тази впечатляваща машина, кръстена на изобретателя си, трансформира енергията в изключително високо волтажни заряди, създавайки мощни електрически полета, способни да произведат зрелищни електрически дъги. Освен светлинното шоу, което създава, трансформаторът на Тесла има и много практични приложения при безжичните радиотехнологии и някои медицински устройства. Тесла експериментира с изобретението си в края на XIX в.

Истинският баща на радиото

"Днешните учени размишляват дълбоко вместо ясно. Човек трябва да е разумен и да мисли ясно, но има склонност да мисли дълбоко и да бъде доста нездравомислещ."

Никола Тесла

Тесла започва да изследва радиовълните през 1892 г. През 1898 г. дебютира с лодка, контролирана чрез радиовълни на голям панаир и изложба, посветена на електричеството, в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Усъвършенствайки технологията, той патентова повече от десет свои идеи, свързани с радиокомуникациите, още преди италианският изобретател Гилермо Маркони да изпревари финансово нестабилния Тесла и да направи първото презокеанско радио предаване (вид Морзов код, изпратен от Англия до Нюфаундленд), но въз основа на разработките на Тесла. Битката между Маркони и Тесла за интелектуално признание се разразява през десетилетията преди американският Върховен съд да анулира през 1943 г. някои от патентите на Маркони, връщайки титлата "баща на радиото" на Никола Тесла. 

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: livescience.com
Снимки: smithsonianmag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовиниЗдравни съветиЛеченияИстория