Финалният отговор: Можем ли да ядем храна, след като сме я изпуснали?
Всички знаем закона на Мърфи, според който филията ще падне винаги с намазания край...
А следвате ли правилото за 5-те секунди - това, което твърди, че можете да ядете храната, паднала на пода, ако я вдигнете веднага? Може би сте чели или чували за проучването, развенчаващо правилото за 5-те секунди. То казва, че няма значение колко бързо ще вземете храната, която пада на пода, защото все пак вие ще вдигнете бактерии, заедно с нея.
Какво да правим тогава? Нека чуем мнението на лекар, който изглежда да има различен подход към въпроса.
Можем ли да ядем храна, след като е била на пода или не?
Да, можем, според Аарон E. Карол, професор по педиатрия в университета на Индиана, който казва, че яде храна, която е била на пода – отхвърляйки съветите на едно скорошно проучване, което показва, че храна, паднала на пода, ще има бактерии още дори след секунда.
И докато той признава, че храната наистина ще има бактерии веднага след като влезе в контакт с пода, той добавя, че храната може да бъде лесно замърсена, както от пода, така и чрез докосване на други битови предмети около нея.
"Има толкова много места в къщата ви, които трябва да ви притесняват повече от пода."
Той казва, че има далеч по-мръсни места в една типична къща от пода - като дръжката на хладилника, кухненската мивка и кухненския плот, изтъквайки няколко проучвания, които подкрепят твърденията му.
"Нашият показател не трябва да бъде дали има повече от нула бактерии върху пода. Той трябва да бъде колко бактерии има върху пода, в сравнение с други домакински повърхности."
Д-р Карол казва: "Хората реагират на новини като тази в един от двата начина."
"Единият е да станете параноични за всичко ... Алтернативата е да се осъзнае, че за повечето от нас, нашите имунни системи са доста издръжливи."
"Всички сме докосвали тези мръсни неща отдавна, без да го знаем, и това не е било проблем."
За да подкрепи своята гледна точка, той сочи проучване, проведено от Чалз Герба, професор по микробиология и науки за околната среда в Университета на Аризона.
През 1998 г. той и екип от изследователи правят тестове, за да проучат колко мръсни са домакински повърхности и предмети.
Резултатите са тревожни:
Докато кухненският под има средно около три колонии от колибактерии, дръжката на хладилника има малко повече от пет колонии на квадратен инч, а кухненският плот има дори повече от 5,75 колонии на квадратен инч.
Д-р Карол допълва, че най-добрият начин да се гарантира, че няма да се разболеете от тези бактерии е просто да миете ръцете си преди ядене.
"Така или иначе, правете информирана преценка на базата на относителните рискове, не на базата на това за колко време, а какво нещо докосва друго нещо."
И все пак не бъдете като Джоуи!
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Секреция на стомашен сок
- Хранене през тръба
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Финалният отговор: Можем ли да ядем храна, след като сме я изпуснали?