Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Философският камък – разгадана ли е мистерията?

Философският камък – разгадана ли е мистерията?

Философският камък – разгадана ли е мистерията? - изображение

От Средновековието до края на 17-ти век така нареченият "философски камък" е най-търсенето нещо в света на алхимията - средновековният предшественик на химията.

Според легендата камъкът е вещество, което може да превърне обикновените метали като желязо, калай, олово, цинк, никел или мед в благородни метали като злато и сребро. Той също така действа като еликсир на живота със силата да лекува болести, да възвръща младостта и дори да дава безсмъртие на онези, които го притежават.

Камъкът може и да не е бил камък, а прах или друг вид вещество; той е бил известен като "тинктурата", "прахът" или "materia prima". В стремежа си да го открият, алхимиците изследвали безброй вещества в своите лаборатории, изграждайки база от знания, които имат огромен принос в развитието на химията, фармакологията и металургията.

Много от най-блестящите умове в Западния свят са търсили камъкът през вековете, включително Роджър Бойл, бащата на съвременната химия, и дори сър Исак Нютон, чиито тайни алхимични дейности са известни и досега. Един от най-известните е Никола Фламел, френски книжовник и нотариус, който живее в Париж през 14-ти и началото на 15-ти век. През 1382 г. Фламел твърди, че е преобразувал оловото в злато след разкодирането на древна книга по алхимия с помощта на испански учен, запознат с мистичните еврейски текстове, известни като Кабала.

Независимо дали това е вярно или не, историческите записи показват, че Фламел се е сдобил със значително богатство по това време, което той оставя за благотворителност. 

Феновете на Хари Потър може да разпознаят името, тъй като Роулинг включва Никола Фламел в първата книга в световноизвестната си поредица.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: history.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитно