Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Феноменът "Микеланджело": как вашият партньор разкрива най-добрите ви страни

Феноменът "Микеланджело": как вашият партньор разкрива най-добрите ви страни

Феноменът "Микеланджело": как вашият партньор разкрива най-добрите ви страни - изображение

Бизнесменът Джим Рон изтъква, че петимата души, с които прекарваме най-голяма част от времето си, ни определят като личности. Ако един от тях е романтичният ни партньор, то неговото влияние върху нас вероятно е непропорционално високо. Не казваме обаче, че това е нещо лошо. Всъщност, би могло да е дори много положително. Причината? Феноменът Микеланджело.

Ангелът от мрамор

Феноменът "Микеланджело" се появява като термин в проучване от 1999 г., публикувано в журнал за личностна и социална психология. Това понятие "описва начините, по които личността се формира от възприятията и поведението на близкия партньор". Наименованието произтича от идеята за партньора като скулптор, който ви помага да се превърнете в най-добрата версия на себе си, според двама ви. "Видях ангела в мрамора и трябваше да дълбая в камъка, докато не го освободя", казал Микеланджело за скулптурата си Давид. Накратко, вие сте парчето мрамор, а вашият партньор – артистът.

Според авторите на проучването от Southern Methodist University, това явление е продукт на утвърждаването ви от човека до вас. Докато представата на партньора ви за това какви трябва да бъдете съвпада с вашата собствена, той или тя може да бъде гласът на подкрепа, от който се нуждаете. Така всъщност вие сте артиста, който издълбава мраморната плоча, а вашият партньор просто ви насърчава отстрани.

Но не всяко влияние е положително. Според изследване от 2016 г., обратното на феномена "Микеланджело" е явлението "Боровинка", при което взаимозависимите индивиди извеждат на преден план най-отрицателните си черти.

Двойка

Утвърждаване

Не става въпрос просто за това да имате изключително подкрепящ партньор, с когото да сте на едно мнение за усъвършенстването ви като личност. Трябва да поемете ролята на този окуражаващ партньор. Най-добрият начин да помогнете на човека до вас да преследва идеала си е като упражнявате "партньорско утвърждаване". 

Последното може да се раздели на два вида: чрез възприятие и поведение. Както се досещате, утвърждаването на база възприятие означава да гласувате доверие на партньора си, като искрено вярвате, че той/тя се стреми към най-добрата своя версия. Поведенческото утвърждаване е, когато действията ви се съгласуват със стремежите на партньора ви.

Например: усъвършенстваното аз на Даяна е да бъде по-социален и динамичен човек, отколкото е в момента. Действията на нейния партньор, Дейвид, следва да бъдат в съответствие с тази цел. Да предположим, че тя се опитва да разкаже история пред малка група от хора – нещо, което обикновено я притеснява. Независимо от характера на историята, Дейвид следва да реагира положително при нейното социално изявление.

Насърчаването на партньора да достигне своето "идеално аз" не означава, че можем да го превърнем в нещо, което ние искаме да бъде. Магията на феномена "Микеланджело" се крие в следването на общите цели: и двамата с парньора ви виждате неговото усъвършенстване по сходни начини и се стремите да го подкрепите в достигането му.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: curiosity.com

Снимки: curiosity.com, pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСпортЛюбопитноЗдравни съветиНовини