Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Тайната към успеха се крие в партньора, когото избирате

Тайната към успеха се крие в партньора, когото избирате

Тайната към успеха се крие в партньора, когото избирате - изображение

Независимо дали ви харесва, или не, но успехите, които постигате в живота си, могат до голяма степен да зависят от хората, с които сте заобиколени.

Науката обаче направи още една крачка напред в изводите относно човешките амбиции и постижения. Ново проучване доказва, че тайната към успеха се крие в човека, с когото се обвързвате. Според изследователите, успехът е пряко зависим от партньора, с когото сключвате брак. Проучването, публикувано наскоро в Carnegie Mellon University, показва, че съпрузите афектират значително решенията, които взимате, а с това повлияват силно и върху успехите и провалите, които следват. Според резултатите, хората, които имат по-подкрепяща половинка, притежават по-големи шансове за успех, тъй като се решават по-лесно да предприемат предизвикателства и по-големи крачки в живота си.

Изследователите стигат до тези генерални изводи благодарение на 163 омъжени двойки, които поставят в дадена ситуация. На всеки един партньор му се дава избор – да реши един елементарен пъзел или да се състезава за "голямата награда". Докато са вземали решение, изследователите са записвали разговора между двойките.

Анализите на съпружеската интеракция сочат, че хората с по-подкрепящи и по-мотивиращи партньори са по-склонни да се състезават за голямата награда. А тези, чиято половинка не е толкова насърчителна, винаги избират простия пъзела.

Проучването обаче не спира дотук. Екипът от изследователи проследява развитието на същите двойки 6 месеца по-късно. Те разбират, че двойките, в които съпрузите са по-насърчителни и са приели по-трудното предизвикателство, имат по-продуктивни връзки, развиват се заедно и цялостно се чувстват по-щастливи, в сравнение с тези, избрали да решат пъзела.

Според Брук Фени, главен автор в проучването и професор по психология, подкрепата в една връзка може да бъде ключова за нейното развитие. Ако на човек му се отварят възможности за по-добра работа, интересни запознанства и пр., насърчителният партньор би помогнал за взимането на по-добри решения.

Съпругът или съпругата, която избирате, може да ви помогне да се справяте с по-големи предизвикателства в живота и да ви насърчава да грабите възможности с пълни шепи, но може също така да потиска развитието ви и да ви кара да стоите на нивото, на което сте си в момента.

ИЗВЕСТНИТЕ ДВОЙКИ СА АБСОЛЮТНО СЪГЛАСНИ

Бионсе и Джей Зи

Може би най-добрият пример за това са двойките знаменитости, за които четем в ежедневието си. Барак и Мишел Обама, Джей Зи и Бионсе, както и мнозина други звездни съпрузи, са само част от най-емблематичните успешни личности, които срещат подкрепа в партньорите си. Самата Бионсе признава:

"Нямаше да бъда жената, която съм днес, ако не се прибирах вкъщи при този мъж. Той просто ми дава здрава основа, върху която да стъпя."

 

Всеки има различна представа за успех. Но независимо как виждате своето бъдеще, професионалния си път или социалния живот, който ще водите, ще жънете много по-големи успехи, ако бъдете с отворен и насърчителен партньор.

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: 2oceansvibe.com; vanityfair.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортНовини