Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Учени: Храната в малка чиния и подходящ цвят помага за свалянето на килограми

Учени: Храната в малка чиния и подходящ цвят помага за свалянето на килограми

Учени: Храната в малка чиния и подходящ цвят помага за свалянето на килограми - изображение

Лятото е в разгара си, а много от нас търсят ефективни, но безболезнени начини да свалят няколко килограма, които са натрупали през студените месеци. И ако ви е трудно да се придържате към плановете за хранене и желаете да отслабнете, без да се ограничате, то ние ще ви помогнем.

Сменете чиниите си

малка и голяма чиния

Съществува термин наречен гастрофизика. Тази дисциплина проучва как обкръжението влияе на хранителните ни навици - от теглото на сребърните изделия до формата, размера и цвета на чинията може да се определи колко храна ще погълнете.

Първо, изхвърлете всичките си големи чинии и си купете по-малки.

Скорошно проучване установява, че едно и също количество храна ще изглежда различно в голяма и малка чиния. Ако поставите малка порция върху голяма чиния, умът ви ще заключи, че това не е достатъчно и вероятно ще добавите към чинията още храна, докато тя не се напълни. Това ще доведе до преяждане.
Но ако сложите една и съща на големина малка чиния, тя ще изглежда по-голяма, така че в крайна сметка ще ядете по-малко или просто достатъчно, за да задоволите глада си.

Изберете подходящ цвят

чиния и килограми

Същото проучване показва, че цветът също играе важна роля. За да отслабнете, трябва да изберете чинии, които контрастират с вашата храна най-много.

Например имате бяла и червена чиния и трябва да сервирате паста с доматен сос и със сметана. Изследванията показват, че ако сложите пастата със сметановия сос върху бяла чиния, вероятно ще си добавите още и още. Това е така, защото цветовете се сливат заедно и храната не изглежда толкова много.

Но ако поставите пастата Карбонара върху червена чиния, контрастът ще бъде по-висок и няма да си сипвате допълнително. Изследването заключва, че когато чиниите ви не съвпадат с храната, вие ядете около 30% по-малко от нея.

чинии с паста

С други думи, колкото по-голям е контрастът между вашата храна и вашите прибори, толкова по-добре. Може да е добра идея да промените цвета на масата за хранене, но ако това не е възможно, промяната на цвета на покривката може да ви помогне да достигнете желания контраст. Ако искате да отидете още по-далеч, изберете сините чинии. Този цвят се счита за потискащ апетита и няма естествена храна, която е синя, така че винаги ще имате този контраст.

Две чаши вода преди хранене

Хубаво е да пиете най-малко една пълна чаша вода преди всяко хранене, или по-добре 2. Водата ще запълни стомаха ви и вероятно ще се храните по-малко.

Този навик не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще ви държи по-хидратирани, което е добро за вашето здраве. Това е чудесен навик за тези, които забравят да пият вода или не могат да свикнат с нея. Пиенето на 0.5 л вода също ви помага да изгаряте около 30% повече калории един час след приема. Не звучи ли чудесно?

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Снимки: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлДиетиКалкулаториСпортНовиниСнимкиРецептиХранене при...АнкетиСоциални грижиФизиологияПсихологияНормативни актовеСтатистически проучванияОрганизацииЛеченияИнтервютаЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители