Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Топ 12 на най-отровните храни в света

Топ 12 на най-отровните храни в света

Топ 12 на най-отровните храни в света - изображение

Разбираме, когато понякога не можете да кажете "не" на много вкусна нездравословна храна. Но може ли да си обясните защо някои хора ядат храна със странна миризма и странен вкус? Или защо някои ядат просто опасни, а в някои случаи и смъртоносни ястия? Някои традиции в световната кухня едва ли могат да бъдат обяснени..

Представяме ви 12 опасни храни в световен мащаб, които ви препоръчваме да не попадат в менюто ви.

Карамбола

ястие

На пръв поглед карамбола изглежда безобиден плод и дори полезен за вашето здраве, тъй като съдържа много витамин С. Въпреки това, хората с язва или гастрит е по-добре да избягват да го консумират, защото той съдържа много оксалова киселина. Здравите хора също трябва да внимават, защото могат да си причинят бъбречни проблеми, ако ядат редовно от плода.

Feseekh, Египет

риба

Този миризлив египетски деликатес е ферментирала риба. В продължение на хиляди години, след като Нил наводняваше, на речните брегове имаше много мъртви риби. Днес feseekh се превърна в традиционно ястие от националния празник на Sham el-Nessim. Министерството на здравеопазването предупреждава хората за страничните ефекти и случаите на смърт от ястието, но изглежда любовта към традиционната храна е по-силна дори от смъртта.

Жабата „Bullfrog“, Намибия

жаба

Гигантската жаба е считана за деликатес в африканската и азиатската кухня, а бутчетата и са много популярни. Когато се приготви правилно, това ястие не е опасно. Трябва обаче да запомните, че кожата на жабата и вътрешните органи са отровни. Има случаи с фатални последици. Специалистите съветват да се консумират жаби „след третия дъжд“ или, когато започнат да се размножават. В противен случай това води до бъбречна недостатъчност, която сред местните е известна като ошитека.

Fugu, Япония

фугу

Фугу е риба, чийто черен дроб и вътрешности съдържат смъртоносни количества от отровното вещество тетродоксотин, за което все още не е създадена противоотрова. Главните готвачи трябва да преминат специално обучение, за да се научат как готвят подобен тип риба правилно, както и да могат да отрежат отровните й части. Дори това не е гаранция обаче.Всяка година в световен мащаб няколко души умират от отравяне с фугу в Япония.

Casu marzu, Италия

ястие

Буквално преведено, името на това ястие означава "гнило сирене", което й е в действителност . То на практика е незаконно в по-голямата част на Италия. Начинът на приготвяне ни впечатли и няма как да не го споделим с вас.

Сирене от овче мляко се оставя да ферментира в рамките на няколко дни. По това време определен брой и вид мухи снасят яйца върху сиренето, които се трансформират в ларви. Те спомагат за размекването на сиренето, за да бъде годно за консумация. Още по-интересното е, че трябва да се консумира, докато животинките са живи. Ако те са мъртви това може да причини алергични реакции, хранително отравяне и инфекции.

Pangium edule

ястие

Pangium edule, или keluak, не е нито плод, нито орех. Всъщност това са семената на дървото keluak, което се използва широко в южноазиатската кухня, въпреки че семената съдържат циановодород. Можете да ги ядете само след като са били варени без черупките им и погребани в пепелници и бананови листа в продължение на 40 дни. Само след тази сложна процедура те стават годни за консумация, придобивайки специален вкус.

Пай с месо, Литва

пай с месо

В някои части на Литва сервитьорът може да препоръча на мъжете това ястие, за да засилят сексуалната си мощ.В рамките на Съветския съюз литовските власти се опитаха да забранят ястието, понеже е вредно за здравето. Въпреки това, инфекциите не плашат хората. Според National Geographic традиционните месни пайове са все още популярни.

Сурова кървава супа

сурова кървава супа

Кръвта на патица или гъска се използва много във виетнамската кухня за приготвянето на някои супи. Смята се, че главният готвач, и този, който отпие от супата, ще придобие сила. Опасността от яденето на това ястие е съвсем очевидна: вирус на птичи грип и други болести. Въпреки това, дори това не може да спре любителите на кървавата супа.

Кадифена киселка

гъба

Този тип гъби са много отровни и опасни, но лошите качества не са очевидни. Това обърква някои хора, които продължават да ги събират в горите. Готвенето не успява да намали токсичността си и отровата се натрупва в човешкото тяло. Токсините могат да причинят фатално увреждане на черния дроб и бъбреците.

Igunaq

ястие

Igunaq е традиционно ястие на местните народи в Арктика. Произвежда се с ферментирало морско месо или еленско. Оказва се, че хората, които го консумират от детството, могат да го ядат в зрелите си години, без да има някакви негативни последици. Процесът на ферментация генерира отрови, водещи до болести и смърт чрез ботулизъм.

Ackee плодове

отровен плод

Ackee е ямайски национален плод. Той е силно отровен и съдържа токсините хипоглицин А и хипоглицин В. Акчеевите плодове са годни за консумация, но семената са токсични. Храненето на плодовете в крайна сметка може да причини ямайско повръщане. Плодът не бива да се консумира преди да е напълно узрял.

Супа от прилеп, Азия

супа от прилеп

Прилепите са традиционна част от азиатската кухня, често наричана "пилетата на пещерата". Главните готвачи поставят цял прилеп в купата и сервират ястието. Месото от прилеп се счита за много вкусно и има лечебни свойства. Всъщност прилепите са носители на много болести, така че ви съветваме да си поръчате нещо друго.

 източник: brightside.me

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...АнкетиДиетиРецептиЛюбопитноСоциални грижиСпортСтатистически проучванияПсихологияФизиологияЛеченияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители