Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Учени и родители: второто дете е по-непокорно от първото

Учени и родители: второто дете е по-непокорно от първото

Учени и родители: второто дете е по-непокорно от първото  - изображение

Ако някога сте забелязали, че второто дете в семейството е обикновено по-пакостливо и непокорно от първородното, то е защото е така. Последните проучвания потвърждават мита, че второто дете е по-трудно за отглеждане, особено ако са момчета. Оказва се, че редът на раждане влияе върху личността и живота на човек.

През 2005 г. група изследователи от Университета в Калифорния, Лос Анджелис, с ръководител д-р Блек публикува проучване, чиито резултати са неочаквани: вторите отрочета често са по-малко успешни в училище и в работата, отколкото техните по-възрастни братя и сестри.

Откритието е доста изненадващо, защото децата, които са част от проучването са от семейства, в които родителите дават равни възможности за образование и на двамата наследника. Но всичко придобива яснота, благодарение на изследването на икономистите от Масачузетския технологичен институт (MIT).
Д-р Дойл и неговият екип откриват, че вторите деца са 40% по-склонни да имат проблеми със закона, отколкото техните по-възрастни братя и сестри.

Причината обаче не е свързана със здравословни проблеми или с по-ниско образователно ниво.
След като второто дете дойде в семейството, родителите вече са придобили( соред тях) нужния опит и го карат по-спокойно. „Първородните деца имат ролеви модели, които са възрастните. А за вторите ролеви модели са техните по-големи братя и сестри“, обяснява д-р Дойл в интервю.

Препоръчително е да се положат усилия да се обърне повече внимание на второто дете и да се контролира влиянието на техните по-възрастни братя и сестри, така че второто дете да не се превърне в бунтар. Просто не забравяйте да им позволите да бъдат тези, които са.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеСпортАлт. медицинаИнтервютаИсторияНормативни актовеОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника