Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени заснеха най-малката невидима градивна частица на материята: атома

Учени заснеха най-малката невидима градивна частица на материята: атома

Учени заснеха най-малката невидима градивна частица на материята: атома - изображение

Ако се вгледате добре в горната снимка, ще забележите нещо, което може би никога не сте мислили, че е възможно да видите: един самотен атом, застинал в пространството. Трудно е да се възприеме, че тази малка лилава светлинка е именно основната градивна частица на материята.

Ако все пак срещате трудност във фокусирането на малката точка в центъра на изображението, екипът от сайта Gizmondo е увеличил фотографията за ваше улеснение.

Увеличено изображение на атом

Тази уникална фотография излиза на бял свят благодарение на уменията на талантливия докторант по физика от Оксфордския университет Дейвид Надлингер, който успява да заснеме забележителния феномен по време на един от експериментите си по квантови изчисления. С тази снимка младият възпитаник на престижното учебно заведение успява да впечатли съдиите и спечели първо място на фотографския конкурс на Британския изследователски съвет по инженерни и физически науки (EPSRC). Отличилите се със своите творения бяха обявени в сайта на институцията на дванадесети февруари.

Улавянето на атома на химичния елемент стронций на снимка е било възможно благодарение на светлината, която се отразява от частицата вследствие на облъчване с лазер. Светлината от лазера кара атома да излъчва фотони, които могат да станат видими след дълга експозиция (фотографски похват, който подобрява остротата и качеството на изображението). Дейвид Надлингер успява да стабилизира атома чрез йонен капан, за да заснеме неподвижната частица в точния момент.

Фактът, че атомът на химичния елемент стронций има сравнително голям диаметър и брой протони, също спомага за създаването на уникалната фотография. Но снимката не показва самото очертание на частицата, а светлината погълната от лазера и след това излъчена със скорост, уловима чрез дългата експозиция на камерата. Без този фотографски похват атомът не би бил видим с просто око.
Дейвид Надлигер не е единственият отличил се на престижния британски конкурс. Други забележителни изображения включват силно увеличени кадри на сапунени балончета и покрито с медикамент микробалонче. Насладете се на тези снимки и още няколко, заслужаващи внимание, малко по-долу.

Увеличено изображение на полимери
Различни форми на определени полимери. Махетаб Амер от Нотингамския       университет.

 

Увеличено изображение на сапунени мехурчета
 Това изображение показва поведението на сапунените мехурчета по време на формирането на пяна. Ли Шен от Имперския колеж в Лондон.

 

Увеличено изображение на микрохемисфера
Цветно изображение на биоразградима микрохемисфера, която се смята, че би могла подобри усвояването на медикаменти. Тайо Сандерс от Оксфордския университет.

По статията работи: Нора Маркова
Източници: sciencealert.com; news.nationalgeographic.com; gizmodo.com; epsrc.ac.uk
Снимки: gizmodo.com

Още по темата:

4.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайл