Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените твърдят, че горещата вана може да изгори толкова калории, колкото и джогинга

Учените твърдят, че горещата вана може да изгори толкова калории, колкото и джогинга

Учените твърдят, че горещата вана може да изгори толкова калории, колкото и джогинга - изображение

Ако обмисляте да започнете да ходите на фитнес, поспрете за минутка и прочетете нашата статия. Възможно е да съществува и друг начин да изгорите тези калории, който е и много по-приятен – като една гореща вана.

Д-р Стив Фокнър, учен от университета в Лоубъро, твърди че горещата вана вероятно оказва върху нашето тяло същите ефекти като тренировките и предотвратява диабет втори тип.

Той обяснява, че въпреки че горещата вана винаги е била възприемана като нещо отпускащо, наскоро учените открили, че "пасивното нагряване" може да подобри здравето.

Д-р Фокнър и екипът му изследвали ефекта, който оказва горещата вана върху контролирането на нивото на кръвната захар и броя на изгорените калории. В прочуването участвали 14 човека, всеки от които се насладили на едночасова гореща вана с температура на водата 40 градуса, както и на едночасово въртене на педалите на колелото.

Двата теста целели да покачат вътрешната телесна температура само с 1 градус, за да може учените да измерят колко калории се изгарят при всеки от тестовете.

Въпреки че колоезденето гори повече калории, учените открили, че горещата вана изгаря калории, равняващи се на 30-мунитна разходка.

"Кръвната захар откликва към двете състояния по подобен начин, но крайните й стойности след хранене били с около 10% по-ниски след горещата вана, отколкото след кардио тренировката."

Д-р Фокнър също така обяснява, че антивъзпалителните свойства на упражненията са важни за имунната система и ни помагат да се борим с болестите:

"Това предполага, че повтарящото се "пасивно нагряване" може да допринасе за намаляването на хроничните възпаления, които са често срещани при дългосрочни заболявания като диабет втори тип."

Затова сваляйте маратонките – всъщност сваляйте всичко и скачайте във ваната. 

източник: harpersbazaar.com

снимка: wisegeek.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияБотаникаНовиниДиетиИзследванияХранене при...ИнтервютаИсторияКлинични пътекиПсихологияТестовеРецептиКалкулаториПроизводители