Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените стигнаха до заключението, че Вселената не би трябвало да съществува, както и ние

Учените стигнаха до заключението, че Вселената не би трябвало да съществува, както и ние

Учените стигнаха до заключението, че Вселената не би трябвало да съществува, както и ние - изображение

Учените потвърдиха съществуването на един много сложен проблем в центъра на Вселената: тя не би трябвало въобще да съществува.

Това е така, защото в началото на съществуването на всичко, равните количества материя и антиматерия би трябвало да са се унищожили една друга, което означава, че няма причина в този момент вие да четете тази статия и изобщо да съществувате. А Вселената е меко казано баба – тя е на цели на 13.8 милиарда години.

Едно от възможните обяснения е, че някои от изключително важните различия между материята и антиматерията са предотвратили тази катастрофа, но най-скорошното проучване, проведено от учените в ЦЕРН, Швейцария, е открило, че освен противоположните си заряди, те изглеждат напълно еднакви.

"Всичките ни наблюдения откриват пълна симетрия между материята и антиматерията, което е причината да се питаме как е възможно съществуването на Вселената," казва един от учените, Кристиан Смора.

"Някъде тук трябва да има някаква асиметрия, но ние просто не можем да открием къде е разликата. Каква е причината за нарушаването на тази симетрия?"

За да започнем от самото начало, доколкото ни е известно Големият взрив е създал равни количества материя и антиматерия – двете неща, които изграждат почти цялата видима материя във Вселената и нейния неуловим огледален близнак (антиматерията).

Капан на Пенинг
Капан за антиматерия на Пенинг

Имайки предвид, че когато материята срещне антиматерията, те взаимно се унищожават във взрив на чиста енергия, достатъчна за захранването на космическия кораб Ентърпрайз (от филма Стартрек), това означава, че трябва да има нещо, което все още не знаем – нещо, което не е позволило взривът да се случи при раждането на Вселената. 

Магнитните свойства на антипротоните, огледалните близнаци на протоните, но с противоположен заряд, са една от последните надежди на учените да открият дисбаланс между двата вида материя. Но след извършването на най-точните измервания досега, те твърдят, че все още не виждат никакво несъответствие.
Тъй като антиматерията не може да се улови физически, учените използват магнитно-оптичния капан на Пенинг, за да задържат антипротоните при изключително ниски температури, обвити с магнитни и електрически полета, готови да бъдат измерени.

В процеса на изследване учените счупили дори рекорда за задържане на антиматерия – общо 405 дни.
Силата а магнитното поле се измерва с точност до 9 цифри след десетичната запетая, предлагащи над 350 пъти по-голяма прецизност отпреди и въпреки това не са открити никакви различия, дори едно единствено, между протоните и антипротоните (респективно между антиматерията и материята).

Ако се интересувате до какво число са стигнали учените при измерването, то е -2.7928473441 ядрени магнетона, което съвпада с позитивната стойност на протона.

И така, накъде продължават учените оттук насетне? Според ЦЕРН, към още по-голяма прецизност. Трябва да съществува някаква причина защо живеем и дишаме. Или просто наистина сме в Матрицата – животът и всичко около нас е мащабна компютърна симулация.

Бъдещите експерименти ще изучават магнетичните способности на антипротоните дори в по-големи подробности и дали гравитацията може да е търсената и нужна разлика между материята и антиматерията.
Междувременно вероятно учените могат да се съгласят с факта, че всяка минута ние научаваме все повече и повече неща за Вселената и какво не й позволява да се разпадне. Несъмнено предстои да бъдат направени още по-прецизни измервания.

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации