Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Тунгуският взрив – метеорит, сблъсък с черна дупка или НЛО?

Тунгуският взрив – метеорит, сблъсък с черна дупка или НЛО?

Тунгуският взрив – метеорит, сблъсък с черна дупка или НЛО? - изображение

"Стоях на верандата на къщата на търговската гара Вановара в 7 часа сутринта и гледах на запад… внезапно високо над гората небето сякаш се разцепи на две, като на запад цялото бе напълно покрито с огнени пламъци. В този момент усетих огромна топлинна вълна, сякаш ризата ми гореше… след минута в небето последва силен тътен и чух мощен взрив. След него бях жестоко пометен на земята на около 5-6 метра от къщата и за минута или две загубих съзнание."

Фермерът Сергей Семенов е един от малкото хора, които са станали свидетели на Тунгуския взрив на 30 юни 1908 г. По време на експлозията, той закусвал в търговската гара Вановара, която е отдалечена на около 60 км от епицентъра на събитията. Но какво наистина се е случило в ранната утрин?

Последици от Тунгуския взрив

Последиците от Тунгуския взрив

Тунгуският взрив се е случил близо до река Подкаменная Тунгуска в Красноярския край в Русия. Най-близкият сеизмограф, който се намирал на почти 1 000 км от епицентъра, регистрирал силни вибрации, които продължили повече от 60 минути. Звуковата вълна, създадена от взрива, обиколила планетата няколко пъти. В отдалечения на повече от 800 км град Канск шумът бил толкова силен, че един машинист спрял влака си, защото помислил, че някой от товарните вагони се е взривил. Експлозията изравнила със земята 770 кв. м гори. Въпреки това, от обекта, причинил взрива, не са открити никакви останки.

Районът на Тубгуския взрив днес

Районът на епицентъра днес

Според официалната теория взривът е предизвикан от въздушна експлозия на метеорит. Учените квалифицират феномена като импактно събитие, въпреки че кратер липсва. Смята се, че обектът с небесен произход се е разпаднал на височина от 5 до 10 км и така и не е стигнал земната повърхност. Паралелно с основната научна теория за събитията от 1908 г. са се появили още няколко хипотези, които се опитват да дадат обяснение на мащабната експлозия. Днес ще ви запознаем с някои от тях.

Взрив на комета във въздуха

"Математическите модели сочат, че Тунгуският взрив всъщност е бил причинен от експлозията на малка комета," заявява професор Самуел Григорян от Московския университет през 1976 г. "Ядрото на кометата се състои от замръзнали газове, лед и космически прах. По време на пътя й през атмосферата, то се нагрява прекалено бързо, което причинява незабавно изпарение и експлозия. Освободената енергия съответства приблизително на 40 мегатона."

Взрив

Въпреки че тази теория, която е предложена за първи път от британския метеоролог Франсис Уипъл, обяснява странния ярък феномен, наблюдаван от свидетелите на събитието, по-голямата част от учените я опровергават. Те често отбелязват, че крехкото тяло на кометата е щяло да се разпадне още в най-горните слоеве на атмосферата, докато обектът, причинил Тунгуския взрив, изглежда е останал незасегнат докато не е достигнал долните атмосферни слоеве.

Сблъсък с малка черна дупка или частица антиматерия

Според някои "специалисти" Тунгуският взрив е бил причинен от анихилация – физически процес, при който субатомна частица се сблъска със съответната античастица с противоположен заряд, което създава огромно количество енергия. Според тази теория, която е предложена за първи път през 1941 г. от Линкълн ЛаПаз, Тунгуският взрив е причинен от анихилация на парченце антиматерия, което се е сблъскало със Земята.

Анихилация

Въпреки че тази теория обяснява яркото огнено събитие и защо не се откриват следи нито от метеорит, нито от комета, съществуването на подобни парченца антиматерия често се определя като теоретично невъзможно. Освен това анихилацията на предполагаемото парченце антиматерия би се случило още в най-горните слоеве на атмосферата.

Наказание, изпратено от Агда, богът на гръмотевиците

Акулина, жена от народността евенки, която се намирала на по-малко от 30 км от епицентъра на взрива, по-късно разказва за събитието:

"Мощен вятър повали палатката ни, докато все още спяхме. Невероятен взрив от светлина ни заслепи, вятърът чупеше дърветата сякаш са клечки. Когато засилващата се вихрушка ни повдигна от земята, аз загубих съзнание."

Племето Евенки

След като се събудила, тя започнала да търси съпруга си. Той се оказал запратен към едно от близките дървета, на около 40 м от палатката им. Няколко часа по-късно мъжът починал от нараняванията си. Жената споделя, че елените им също изчезнали без следа.

Ако вярваме на шаманите на племето Евенки, които обитават областта от хилядолетия, Тунгуският взрив е причинен от Агда, богът на гръмотевиците. Според твърденията им Агда се разярил заради разединението в племето и изпратил "демони с блестящи очи и огнени опашки", за да накаже непокорните евенки.

Разбира се, тази "теория" не може да се вземе на сериозно. Интересен обаче е фактът, че веднага след взрива евенките обявили областта за свещена и забранили достъпа до нея. Поради тази причина те убили десетки съветски учени, изпратени да изследват района, дори десетилетия сред експлозията.

Експлозия на НЛО  

През 1956 г. руският фантастичен писател Александър Казанцев публикувал краткия си роман "Експлозия", в който влага собствената си теория за Тунгуския взрив. Според него експлозията е била причинена от огромна ядрена експлозия на извънземен кораб.

През 1945 г., 11 години преди публикуването на романа, Казанцев посещава руните на Хирошима, унищоженият от ядрен взрив японски град. Близо до епицентъра на експлозията той забелязал дървета, чиито листа и клони били отнесени от експлозията. Шест години по-късно по време на визитата му в Тунгуска той забелязал същото при тамошните дървета. Поради тази причина той бързо събрал 2 и 2 и заключил, че събитията от 1908 г. са в следствие на мащабна ядрена експлозия.

Взрив на космически кораб

Друг факт, който според него потвърждава теорията за ядрената експлозия, са изгорелите следи по дърветата около епицентъра на взрива. Горски пожар, в следствие от експлозия от метеорит би изпепелила всички дървета наоколо. Изгорелите следи само от едната страна на дърветата сочат за концентрирано краткотрайно радиационно нагряване по време на ядрена експлозия.

Тази теория е доразвита от Валери Уваров, директорът на Международната НЛО Мрежа. Той пише в публикациите си:

"В северозападна Якутия в Сибир, в басейна на река Горен Вилию, съществува труднодостъпна област, която носи следите от страховит катаклизъм, който се е случил преди около 800 г. Около този район са разпръснати мистериозни метални предмети, намиращи се дълбоко под замръзналата земя. Последният път, когато тази инсталация свали метеор, беше на 24/25 септември миналата година."

източник: historyrundown.com

снимки: historyrundown.com; ufointernationalproject.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимки